Openda valt op bij officieus debuut Simons voor Leipzig

Xavi Simons heeft zijn eerste speelminuten in het shirt van RB Leipzig achter de rug. De Duitse titelkandidaat speelde dinsdagavond in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Udinese.

Simons rondde zijn overstap naar Leipzig vorige week woensdag af en sindsdien speelde de nummer drie van de Bundesliga nog geen oefenwedstrijd. Tegen Udinese wilde trainer Marco Rose de van Paris Saint-Germain gehuurde aanwinst tegen Udinese direct in actie zien. Simons begon in de basis, net als aankoop Benjamin Sesko en voormalig Heracles Almelo-doelman Janis Blaswich.

Uitgerekend via Lazar Samardzic kwam Udinese op voorsprong. De aanvallende middenvelder die in het seizoen 2020/21 bij Leipzig onder contract stond, opende in de dertigste minuut de score. Dat was het enige doelpunt in de eerste helft in Zuid-Tirol, waar Leipzig verblijft voor een trainingskamp.

Rose voerde halverwege liefst elf wissels door. Voor Simons zat de wedstrijd erop en met Loïs Openda kwam een andere voormalige Eredivisie-smaakmaker juist binnen de lijnen. De 23-jarige Belg, van 2020 tot 2022 actief bij Vitesse, is de grootste aankoop van Leipzig in deze transferperiode. Hij maakte in de 66ste minuut zijn eerste doelpunt voor Leipzig. Na een knappe schijnbeweging schoot Openda de bal hoog binnen: 1-1. Het was Udinese dat aan het langste eind trok in de slotfase. Het achttienjarige Portugese talent Vivaldo Semedo bepaalde de eindstand op 1-2.

Leipzig heeft nog tweeënhalve week om toe te werken naar de seizoenstart. Op 12 augustus staat het duel met kampioen Bayern München om de Duitse Super Cup op het programma. Een week later begint de Bundesliga voor Simons en co met een uitwedstrijd tegen Bayer Leverkusen.