Op scoren in het Philips Stadion lijkt een vloek te rusten

Reacties

Scoren in thuiswedstrijden gaat dit seizoen raadselachtig moeizaam voor PSV. Vrijwel elke keeper van de clubs die al op bezoek kwamen in het Philips Stadion groeide uit tot man van de wedstrijd. Maar ook de tegenstanders komen moeilijk tot scoren in Eindhoven.

Op scoren in het Philips Stadion lijkt een vloek te rusten

Statistiekenbureau Opta slingerde na het 1-1 gelijkspel van de landskampioen tegen Heracles nog maar eens een bizar feitje de wereld in. Van de laatste 86 schoten die PSV op doel loste in een thuiswedstrijd in de Eredivisie, leverde er slechts één een doelpunt op. Het was de gelijkmaker van Gastón Pereiro vlak voor rust. Daarvoor had de ploeg van trainer Phillip Cocu al bijna drie volledige competitieduels niet gescoord. Héctor Moreno was op 14 augustus tegen AZ (1-0) in de 52ste minuut de laatste geweest.

Sindsdien ging de bal er niet alleen tegen Feyenoord (0-1) en FC Groningen (0-0) niet in, maar leek er ook in de Champions League-wedstrijd tegen Atlético Madrid (0-1) een vloek te rusten op scoren in het Philips Stadion. Een doelpunt van Luuk de Jong werd om dubieuze redenen afgekeurd, terwijl Andrés Guardado vlak voor rust vergat een cadeautje vanaf elf meter uit te pakken. Alleen in het bekerduel met Roda JC Kerkrade, een week later, vond PSV makkelijk de weg naar het doel (4-0).

De Champions League-wedstrijd tegen Atlético Madrid staat wellicht symbool voor het doelpuntencomplex van PSV in het Philips Stadion. Hier verbergt Andrés Guardado zijn gezicht na het missen van de penalty.
De Champions League-wedstrijd tegen Atlético Madrid staat wellicht symbool voor het doelpuntencomplex van PSV in het Philips Stadion. Hier verbergt Andrés Guardado zijn gezicht na het missen van de penalty.

Die wedstrijd vormt de uitzondering in een verder vrijwel doelpuntloze seizoenstart in het Philips Stadion. In de Eredivisie heeft het thuispubliek van de Eindhovenaren dit seizoen in vier duels pas vier doelpunten gezien, waarvan er twee van de opponent afkomstig waren. Ter vergelijking: in De Arena en De Grolsch Veste werd deze jaargang in vijf wedstrijden al negentien keer gescoord. Van de achttien clubs kennen alleen Willem II (twee thuisgoals) en Roda (één) kennen een vergelijkbare malaise.

Behalve het benutten van penalty's wordt ook het benutten van kansen steeds meer een probleem van PSV. De productie van Luuk de Jong spreekt boekdelen. De 26-jarige captain maakte al zijn vier doelpunten dit seizoen in uitwedstrijden. Het is in ieder geval een hoopgevende statistiek richting het Champions League-bezoek aan Bayern München. Ook De Jong kon er de lol nog wel van inzien. 'Misschien moeten we daar een beetje spelen zoals Heracles, al moeten we wel wat minder weggeven.'

Gezien de productie van PSV in uitwedstrijden is het een mysterie waarom scoren op eigen veld zo moeilijk gaat. Met veertien goals is het de meest productieve Eredivisie-ploeg op vreemde bodem. Vorig seizoen was dat verschil (41 goals thuis, 47 goals uit) nog minimaal. Trainer Phillip Cocu kreeg zijn vinger zaterdag niet achter het probleem. 'Maar we moeten wel uitkijken dat het geen issue wordt voor sommige spelers.' De vraag is of dat het niet al is.

Productie Eredivisie-teams in thuis- en uitduels
Club Thuis Uit Totaal
Feyenoord 14 11 25
Ajax 12 10 22
SC Heerenveen 7 12 19
FC Twente 12 6 18
PSV 2 14 16
AZ 10 5 15
Vitesse 6 8 14
FC Utrecht 8 6 14
Sparta Rotterdam 7 5 12
Excelsior 7 4 11
ADO Den Haag 4 7 11
FC Groningen 4 6 10
Go Ahead Eagles 7 2 9
Heracles Almelo 4 4 8
NEC 4 3 7
Willem II 2 5 7
PEC Zwolle 3 4 7
Roda JC Kerkrade 1 3 4
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.