Ook Feyenoord lijdt onder nieuwjaarsdip Rutten

Reacties

Door de vernederende 2-0 nederlaag bij Heracles Almelo lijkt na de koppositie ook de tweede plaats uit zicht te raken voor Feyenoord. Voor trainer Fred Rutten dreigt de haast traditionele nieuwjaarsdip.

Ook Feyenoord lijdt onder nieuwjaarsdip Rutten

Door de verliespartij in Almelo is de achterstand op koploper PSV opgelopen naar liefst twintig punten, bijna een verdubbeling van het gat tussen beide clubs (twaalf punten) bij het ingaan van de winterstop. Een hard gelag voor Feyenoord, dat de afgelopen seizoenen relatief lang meedeed in de titelrace. De laatste keer dat de Rotterdammers aan het einde van de jaargang een grotere achterstand hadden dan zeven punten op de kampioen was in het rampjaar 2010/11, toen de club tiende eindigde.

Voor ploegen die getraind worden door Rutten is een dip na de winterstop bepaald geen unicum. Bij PSV eindigde hij elk seizoen lager dan de positie die halverwege de competitie werd bezet. In 2011/12 zakte Rutten van plek twee naar vier, een jaar eerder van de eerste plaats naar de derde en in de jaargang 2009/10 van plek twee naar drie.

Bij Schalke 04 werd Rutten mede vanwege de slechte prestaties na de winterstop in het voorjaar ontslagen, toen de club achtste stond. Alleen bij FC Twente verbeterde Rutten zich na de jaarwisseling. In het seizoen 2006/07 werkten de Tukkers zich onder zijn leiding op van de zesde naar de vierde plaats. In het seizoen daarvoor consolideerde Twente onder Rutten zijn vierde plaats, net zoals Vitesse dat deed in 2012/13. In zijn eerste periode in Enschede, tussen 1999 en 2001, wisselde Rutten een kleine daling (van plek vijf naar zes) af met een lichte verbetering (van plek dertien naar elf).

Mede om een inzinking in het nieuwe jaar te voorkomen, maakte Rutten zich de vorige maand sterk voor het behoud van Tonny Vilhena. Het lijkt weinig te hebben geholpen, want met nog elf wedstrijden voor de boeg rest Feyenoord weinig meer dan de strijd om de derde plaats. Alleen de Europa League, waarin AS Roma de tegenstander is, kan het seizoen van Rutten nog wat kleur geven.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.