Ook Australië verdacht van corruptie rondom WK 2022

Reacties

Na Qatar ligt nu ook het bid van Australië om het WK van 2022 binnen te halen onder vuur. Net als het oliestaatje zou ook Australië stemmen hebben proberen te kopen.

Ook Australië verdacht van corruptie rondom WK 2022

Volgens Australische media is klokkenluider Bonita Mersiades, voormalig communicatiemanager bij de Australische voetbalbond (de Football Federation Australia), naar New York gevlogen. Daar zou zij ondervraagd worden door Michael Garcia, hoofdonderzoeker bij de FIFA.

De Australische bond zou contact hebben gehad met de omstreden FIFA-officials Jack Warner en Reynald Temarri, die ook in de zaak-Qatar genoemd worden. Zo zou Australië geld hebben overgemaakt naar Trinidad & Tobago, waar Warner vandaan komt, om een stadion te laten renoveren. Dat bedrag - naar verluidt zo'n 500.000 Australische dollar - zou echter in de zak van Warner zijn verdwenen.

Deze zocht steun bij de Australische bond in dezelfde periode als waarin Australië probeerde om het WK, dat uiteindelijk naar Qatar ging, binnen te halen. Nadat Warner het geld zou hebben verduisterd, verzuimde de FFA daar aangifte van te doen. Ook zou de FIFA vragen hebben gesteld aan Ian Lewis. Hij vertrok in 2011 naar verluidt als financiële man bij de FFA omdat hij 'te weinig zicht op de uitgaven van de FFA rondom het WK-bid' had.

Afgelopen maandag liet David Gallop van de FFA nog weten dat Australië het WK 2022 graag zou willen organiseren, mocht de FIFA de organisatie van het toernooi uit handen van Qatar nemen.

Claim
Saillant is evenwel dat de Australische bond juist overweegt een claim van dertig miljoen euro in te dienen bij de FIFA. Dat zou als vergoeding gelden voor de investeringen die destijds zijn gedaan om het WK van 2022 binnen te halen. Nu is gebleken dat Qatar volop zou hebben gefraudeerd en stemmen zou hebben gekocht, menen dat Australiërs recht te hebben op dat geld. De beslissing over het daadwerkelijk indienen van een claim wordt pas genomen nadat de uitkomsten van het onderzoek van Garcia openbaar zijn gemaakt.

Heb jij een voorspellende gave en ken jij de afloop van het WK in Brazilië? Doe dan nu mee aan de VI WK-poule en win fraaie prijzen.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.