Onverstoorbare Isaksson laat fikse erfenis na bij Zweden

Reacties

Voor de Nederlandse volgers doet het wat onwerkelijk aan. Andreas Isaksson werd als doelman van PSV tussen 2008 en 2012 vooral belachelijk gemaakt, vanwege zijn geringe saaie uitstraling en natuurlijk ook door wat slippertjes. Maar ook vier jaar na zijn geruisloze vertrek uit Eindhoven is hij, met 130 caps in zijn bagage, nog altijd de eerste doelman van Zweden.

Onverstoorbare Isaksson laat fikse erfenis na bij Zweden

Het EK in Frankrijk is zijn vijfde en laatste eindronde. In maart wijdde de nationale radiozender Sveriges Radio een grote special aan de inmiddels 34-jarige doelman, die met Zlatan Ibrahimovic en Kim Kallström tot het meubilair van het huidige nationale elftal behoort. Zijn naderende afscheid als international heeft in Zweden vergelijkbare impact met het stoppen van pakweg Edwin van der Sar in Nederland en Peter Schmeichel in Denemarken.

Door de Zweden wordt de boomlange Isaksson geschaard onder de toppers die al op jonge leeftijd voor de nationale ploeg debuteerden. Ronnie Hellström keepte zijn eerste duel op negentienjarige leeftijd, WK 1994-held Thomas Ravelli was 22 en bleef zestien jaar lang nummer 1. Isaksson was twintig toen hij zijn eerste cap verdiende. Dat was in 2002, tijdens een duel met Zwitserland.

En dan te bedenken dat zijn voorbije jaren op clubniveau niet bepaald florissant verliepen. In Zweden werden in 2012 al de nodige vraagtekens geplaatst bij Isakssons keuze voor Kasimpasa, een kleine club uit de Turkse competitie zonder reële mogelijkheden om Europees voetbal mee te spelen. Daar pendelde hij de afgelopen twee seizoenen ook nog eens tussen basis en bank. Voornamelijk als hij weer eens pijnlijk in de fout was gegaan met het slecht verwerken van terugspeelballen. Dit kalenderjaar kwam Isaksson bij Kasimpasa slechts drie competitieduels in actie.

Andreas Isaksson speelde in vier seizoenen voor PSV 123 wedstrijden in de Eredivisie.
Andreas Isaksson speelde in vier seizoenen voor PSV 123 wedstrijden in de Eredivisie.

Zoals hij in PSV-tricot verrassend onverstoorbaar kon reageren na een sullige tegengoal, wenste de doelman zich evenmin écht druk te maken over zijn gebrek aan wedstrijd ritme. 'Het is niet ideaal', reageerde hij onlangs op voor hem kenmerkende wijze. 'Aan de andere kant loop ik al zo lang mee dat het weinig invloed op mij heeft.'

De huidige situatie doet enigszins denken aan Euro 2008. Ook toen stond Isaksson op doel bij de Zweden, terwijl hij het voorafgaande seizoen bij Manchester City nauwelijks gespeeld had. Al te ruim zitten de Zweedse keuzeheren niet in hun keepersopties. Aan de andere kant haalde Isaksson als international vrijwel altijd een constant niveau. Anders dan in Nederland is hij bij de Scandinaviërs uitsluitend beoordeeld op zijn sterke punten.

'Ik heb het geluk gehad met coaches te werken die altijd in mij geloofden, vooral Lars Lagerbäck was heel belangrijk in mijn carrière. Zij lieten me altijd voor de nationale ploeg spelen, zelfs als het op clubniveau niet liep als gehoopt. Het voelt goed om zo lang van deze groep deel te hebben uitgemaakt, hopelijk kan ik het nu mooi afsluiten', aldus Isaksson, die om 18.00 uur met Zweden aan het EK begint tegen Ierland.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.