Ontmoeting Ajax en Twente cruciaal in top Eredivisie

Reacties

VI.nl blikt elk weekend vooruit op een aansprekende wedstrijd in de Eredivisie. Voor de 30ste speelronde is dat Ajax - FC Twente van zondag (14.30 uur).

Ontmoeting Ajax en Twente cruciaal in top Eredivisie
Actueel

Titelstrijd weer open?

Na afgelopen donderdag, toen Ajax dankzij Lasse Schöne met een rake vrije trap de bekerfinale bereikte ten koste van AZ, is het vizier bij Ajax weer op de competitie gericht. Ajax heeft in de laatste maanden afstand genomen in de titelrace en stevent af op de vierde titel op rij. Toch hapert de motor de laatste weken. Tegen SC Cambuur (1-1) en NAC Breda (0-0) werden punten gemorst. Behalve het puntenverlies had Ajax in die duels ook veel moeite om het spel te maken. Veel balbezit werd te weinig omgezet in doelgerichte kansen. Het gat met de concurrentie is nog altijd aanwezig, maar nieuwe averij kan de titelstrijd weer opengooien.

Een scenario waar FC Twente op hoopt. De Tukkers spelen het gehele seizoen al bovenin mee, maar gaan al die tijd terughoudend om met eventuele kampioenskansen. Na twee mindere seizoenen heeft de club ingezet op vermaak, in combinatie met resultaat. Die mix is aanwezig, maar op belangrijke momenten verzaakt de ploeg om toe te slaan. Zo werden onlangs onnodig punten verspeeld tegen FC Utrecht en Go Ahead Eagles. Het gat met Ajax is momenteel zeven punten, waarbij behalve de titel, ook de tweede plaats voor FC Twente een belangrijk doel is. Met PSV dat op stoom is, kan een nederlaag vandaag grote gevolgen hebben in de strijd om een ticket voor de voorronde van de Champions League.

Blind versus Tadic

Ook vandaag zal Frank de Boer weer een keuze moeten maken tussen Daley Blind en Christian Poulsen voor de positie van verdedigende middenvelder. Als Ajax speelt op de helft van de tegenstander, wordt veelal voor Blind gekozen, terwijl Poulsen wordt ingezet als de nummer 10 van de tegenstander nadrukkelijk moet worden afgestopt. Poulsen kiest in zijn spel voor soberheid, maar vormt voor De Boer een stabiele schakel. Blind heeft zich ontwikkeld op de linksbackpositie, maar heeft in de afgelopen maanden aangetoond ook als nummer 6 goed uit de voeten te kunnen.

Waar Blind een van de sleutelspelers van Ajax is, is Dusan Tadic dat bij tegenstander FC Twente. De Servische aanvaller heeft zich sinds zijn komst van FC Groningen sterk doorontwikkeld. Met een topsportmentaliteit is de technicus dagelijks bezig om beter te worden, en wordt hij zowel als linksbuiten als op 10 als aanvallende middenvelder gebruikt. Tadic koppelt creativiteit aan scorend vermogen, en het is voor FC Twente de grote vraag of hij komende zomer nog langer houdbaar is. Tot die tijd zal Tadic willen toeslaan met de Tukkers, hunkerend naar succes.

Voetballende ploegen

Trainer Frank de Boer predikt positiespel, de voetballende oplossing en dominantie. Zowel in uit- als thuisduels wordt dat nagestreefd, en dat zal vanmiddag niet anders zijn. Ajax wil met verzorgd combinatievoetbal de tegenstander terugdringen. Dit gaat de laatste weken met horten en stoten. De Amsterdammers hebben veelvuldig balbezit in een wedstrijd, alleen ligt vaak het baltempo te laag om de opponent kapot te spelen. Daarbij ligt de nadruk op een middenveld vol beweging. Davy Klaassen en Thulani Serero zijn het kloppend hart van de ploeg. Met inzicht en loopvermogen moeten zij de slag op het middenveld zien te winnen, waaraan het positiespel kan worden opgehangen. 

Met FC Twente ontmoet Ajax een tegenstander, die eveneens de voetballende gedachte hanteert. Onder aanvoering van Alfred Schreuder willen de Tukkers met een mix van creativiteit en beweging het spel maken. FC Twente heeft daarbij extra klasse in de aanval. Quincy Promes en Dusan Tadic zijn dit seizoen vrijwel wekelijks de uitblinkers, terwijl ook Youness Mokhtar en Luc Castaignos bij vlagen het verschil kunnen maken. Deze twee spelers hebben wel een grillig karakter, waardoor het nog afwachten blijft of ze in de Arena hun gewenste niveau halen. FC Twente zal zich niet ingraven in Amsterdam, wetende dat alleen winst de titelrace voor de Tukkers weer enig perspectief biedt.

Ajax en FC Twente staan tegen elkaar garant voor spannende en interessante confrontaties. Kan FC Twente weer meedoen om de titel of neemt Ajax verder afstand? Aftrap 14.30 uur in de Amsterdam ArenA.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.