Ontketende Van den Berg ontneemt AZ hoop op derde plek

Reacties

SC Heerenveen heeft na bijna drie maanden weer eens een thuiszege geboekt. Tegen het in goede vorm verkerende AZ stegen de Friezen boven zichzelf uit (4-2).

Ontketende Van den Berg ontneemt AZ hoop op derde plek

Het verhaal vooraf was dat van de twee leiders. Ron Vlaar, die van achteruit AZ de laatste maanden uitstekend neerzette, met negen overwinningen in twaalf Eredivisie-duels tot gevolg sinds de winterstop. En bij SC Heerenveen zou er een dergelijke rol moeten zijn weggelegd voor Joey van den Berg, maar hij onderscheidde zich met onder meer twee rode kaarten vooral in negatieve zin.

In het Abe Lenstra Stadion waren de rollen zondag ineens omgedraaid. Het was Vlaar die vooral in de openingsfase zoekende was. Geen schim was hij van de speler die door bondscoach Danny Blind weer bij Oranje werd gehaald, ook al gooide een blessure uiteindelijk roet in het eten. Weg was ineens die meedogenloosheid in de duels. Vlaar gleed zelfs een keertje zomaar weg en duwde tot overmaat van ramp na een voorzet van Stefano Marzo ook de 1-0 in zijn eigen doel.

En dan Van den Berg, verguisd om zijn gedrag. Met zijn aflopende contract op weg naar de uitgang bij Heerenveen. Hij kreeg van zijn trainer Foppe de Haan gewoon weer de kans in de basis. Om te bewijzen dat het het hem de laatste maanden ook niet mee had gezeten en dat hij bovenal ook gewoon goed kan voetballen. En die kans greep hij tegen het favoriet geachte AZ ook met beide handen aan.

Ron Vlaar (rechts) duwt de 1-0 in zijn eigen doel tegen SC Heerenveen.
Ron Vlaar (rechts) duwt de 1-0 in zijn eigen doel tegen SC Heerenveen.

Arber Zeneli, Mitchell Te Vrede en Jerry St. Juste kregen voor rust al kansen om AZ definitief van de illusie te beroven dat het dit seizoen derde kan worden, met Van den Berg als grote aanjager. Vlak na de hervatting gaf de aanvoerder zelf het goede voorbeeld, door de bal vanaf de rand van het zestienmetergebied hard langs Sergio Rochet te knallen (2-0).

Heerenveen speelde een gewonnen wedstrijd, de eerste op eigen veld sinds 23 januari. Het elftal van De Haan mag het zichzelf aanrekenen dat Dabney dos Santos op aangeven van de verder onzichtbare Markus Henriksen nog even terugkwam tot 2-1. Maar Zeneli duwde via Rochet de derde Friese treffer binnen, waarna Luciano Slagveer ook nog eens goed uithaalde toen hij de bal voor zijn voeten kreeg (4-1).

Het laatste woord was aan Vincent Janssen, die bij de tweede paal zijn 21ste van het seizoen binnentikte. Ook de topscorer van de Eredivisie kwam amper in het stuk voor. Enkel na een mispeer van Alireza Jahanbakhsh was hij in de eerste helft even gevaarlijk bij de rebound. De grote heerser was deze middag Van den Berg, die na zijn publiekswissel met de toeschouwers kon meeklappen toen de thuisclub in de slotminuut nog een staande ovatie kreeg ook.

Heerenveen heeft nog een waterkansje op de play-offs, terwijl AZ juist veroordeeld lijkt tot die barragewedstrijden. De derde plaats is namelijk met acht verliespunten meer dan Feyenoord ver uit beeld geraakt.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.