Ontketend Vitesse straft ongeïnspireerd Ajax keihard af

Reacties

Een Vitesse op volle toeren heeft ten koste van Ajax de kwartfinale van het toernooi om de KNVB-beker bereikt. De Arnhemmers kenden geen enkele vorm van genade met de slappe landskampioen: 0-4.

Ontketend Vitesse straft ongeïnspireerd Ajax keihard af

Ajax lijkt er de laatste jaren een sport van te maken om het zichzelf in bekerduels in de eigen Arena zo moeilijk mogelijk te maken. Zo verloor het zowel in de achtste finale van het seizoen 2011/12 als de halve finale van 2012/13 van AZ. Vorig seizoen werd FC Volendam in de tweede ronde bovendien pas na verlenging geklopt, terwijl de amateurs van ASWH tijdens de 4-1 nederlaag in Amsterdam een ronde later brutaal de 1-1 maakten.

De ploeg van Frank de Boer kon hoop putten uit het laatste thuisduel in het bekertoernooi: in de kwartfinale van vorig seizoen werd Feyenoord immers met 3-1 geklopt. De verliezend bekerfinalist van vorig seizoen besloot echter de eerder ingezette lijn te hervatten en werd vernederd door Vitesse. Na wat vroege waarschuwingsschoten profiteerde Bertrand Traore (links op de foto boven) met een fraaie knal van halfslachtig verdedigen van Joël Veltman: 0-1.

Tekenend voor het dramatische Amsterdamse optreden was een vrije trap van Stefano Denswil. De vervanger van aanvoerder Niklas Moisander had het plan opgevat een vrije trap van dertig meter op doel te schieten, maar de bal ging bijna over de zijlijn. Op slag van rust liet Zakaria Labyad (voor het eerst sinds 20 september in de basis) aan de andere kant zien hoe je van afstand moet schieten; hij joeg de bal via de lat werkelijk fenomenaal voorbij keeper Diederik Boer.

Zakaria Labyad (links) rent al juichend weg: zijn fantastische afstandsschot verdwijnt via de onderkant van de lat achter Ajax-keeper Diederik Boer.
Zakaria Labyad (links) rent al juichend weg: zijn fantastische afstandsschot verdwijnt via de onderkant van de lat achter Ajax-keeper Diederik Boer.

Na een klein uur spelen strafte Traore een tweede ketser van Veltman af, waarna Valeri Qazaishvili de suprematie van Vitesse onderstreepte met zijn 0-4. De bleek de eindstand, waarmee Vitesse de sterren van Real Madrid evenaarde. Los Galácticos waren op 23 november 2010 de laatsten die in Amsterdam met die cijfers wisten te winnen, iets wat PSV in 2005 ook eens lukte.

Het bekersucces betekent voor de ploeg van Peter Bosz een prettige afwisseling van het geploeter van de laatste weken. Vitesse wist al zeven Eredivisieduels op rij niet te winnen, de laatste driepunter werd op 18 oktober behaald bij Willem II. Wel werd er tussendoor op 28 oktober nog thuis gewonnen van FC Dordrecht (2-1 voor de beker). Uit de vernedering van Ajax zullen de Arnhemmers evenwel voldoende vertrouwen putten.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.