Ontketend Excelsior zet ploeterend Heerenveen te kijk

Excelsior heeft zaterdagavond tegen SC Heerenveen zijn eerste Eredivisie-zege sinds november geboekt: 4-1. De felbegeerde overwinning op de Friezen brengt de ploeg van trainer Mitchell van der Gaag naar een veilige vijftiende plaats.

Excelsior kreeg de afgelopen maanden de complimenten voor het spel, maar veel punten leverde dat de Rotterdammers niet op. De ploeg van Van der Gaag was daardoor gezakt tot onder de degradatiestreep. Die matige prestaties leidden tot een enorme dadendrang bij de Kralingers tegen Heerenveen.

In de vijftiende minuut werd die sterke openingsfase bekroond met de openingstreffer. Stanley Elbers kreeg de bal aan de rechterkant van het veld en snelde langs Lucas Bijker. De Excelsior-aanvaller verraste doelman Erwin Mulder vervolgens met een schot vanuit een moeilijke hoek: 1-0. Na die vroege voorsprong nam de thuisploeg bepaald geen gas terug op Woudestein.

Excelsior liet de bal aan Heerenveen, maar deed de bezoekers keer op keer pijn met razendsnelle counters. Het bleek een uiterst effectieve speelwijze, die in de 42ste minuut tot de 2-0 leidde. Jurgen Mattheij klopte Joost van Aken en knikte een uitstekend aangesneden hoekschop van Hicham Faik overtuigend binnen. Diezelfde Van Aken ontsnapte een aantal minuten eerder aan een sanctie toen hij de doorgebroken Fredy Ribeiro vasthield.

De rust bood Heerenveen vervolgens de ruimte om het een en ander recht te zetten, maar drie minuten na de hervatting konden die plannen alweer de prullenbak in. Mike van Duinen bracht de bal na goed werk bij de mee opgekomen linksback Milan Massop, die hem vervolgens hard in de bovenhoek knalde. Trainer Jurgen Streppel had genoeg gezien en besloot zijn creatieve trio Arber Zeneli, Martin Ødegaard en Sam Larsson naar de kant te halen.

Ook met supersub Henk Veerman kwam Heerenveen maar nauwelijks tot echt grote kansen. Sterker nog: Ryan Koolwijk was uit een opnieuw scherpe corner van Faik zelfs nog dicht bij de 4-0. Een kwartier voor tijd zorgde invaller Luciano Slagveer met een volley dan toch nog voor de aansluitingstreffer, maar die kwam te laat voor de Friezen. De ingevallen Nigel Hasselbaink bezorgde de gastheren in de extra tijd nog de kers op de taart met de 4-1.

De handen konden bij het thuispubliek op Woudestein daarom massaal de lucht in na het laatste fluitsignaal. Door de eerste Eredivisie-zege sinds 19 november stijgt Excelsior namelijk naar de veilige vijftiende plaats. Bij Heerenveen was de stemming een stuk minder goed. De ploeg van Streppel, die zoveel indruk maakte in de eerste seizoenshelft, won dit kalenderjaar slechts twee van zijn negen Eredivisie-duels en is daardoor gezakt naar de achtste plaats.