Onthutsend Roda biedt Excelsior vrijgeleide naar laatste vier

Reacties

Excelsior heeft zich voor het eerst in 37 jaar geplaatst voor de halve finale van het KNVB-bekertoernooi. Roda JC Kerkrade was in het kwartfinaleduel met de Kralingers geen schim van de ploeg die acht dagen geleden in de vorige ronde na verlenging van PSV won: 1-4.

Onthutsend Roda biedt Excelsior vrijgeleide naar laatste vier

Het contrast tussen beide optredens van de Limburgse Jupiler League-club kon haast niet groter: vorige week troefde het elftal van trainer René Trost de koploper van de Eredivisie nog af op basis van strijd en inzet, nu kreeg Excelsior de plek bij de laatste vier bijna letterlijk in de schoot geworpen. Die nederlaag staat echter niet op zichzelf. Zowel voor als na de bekerstunt tegen PSV ging Roda in de competitie onderuit tegen RKC Waalwijk (0-3) en Fortuna Sittard (1-3).

Ook tegen Excelsior vielen de tegendoelpunten als rijpe appels. Na een kwartier leidde Roda-doelman Benjamin van Leer de openingstreffer van Ninos Gouriye in met een mislukte uittrap, een kwartier later stond de voltallige Kerkraadse defensie te slapen toen Jurgen Mattheij (foto) op nog geen meter van de doellijn binnentikte, terwijl Tom van Weert vier minuten later ook geen strobreed in de weg werd gelegd bij de 0-3.

Sander Fischer, hier in duel met Tom Van Hyfte, verzorgde de assist bij de 0-2 van Jurgen Mattheij.
Sander Fischer, hier in duel met Tom Van Hyfte, verzorgde de assist bij de 0-2 van Jurgen Mattheij.

Dat was echter ook de verdienste van Excelsior, want dat strafte het halfslachtige ingrijpen aan Roda-kant vakkundig af. Daryl van Mieghem stond met een splijtende pass aan de basis van 0-1, de tweede goal kwam tot stand uit een ingestudeerde corner, terwijl de bal bij de derde treffer wel heel makkelijk rondging, voordat Van Weert uit de draai met veel souplesse zijn achtste goal van het seizoen maakte.

In aanvallend opzicht kwam Roda JC ook tekort om het Excelsior moeilijk te maken. Pas toen Anco Jansen in de 77ste minuut van afstand raak knalde via de onderkant van de lat, werd het vuur nog even aangewakkerd. Met een zo mogelijk nog mooier schot maakte Van Weert zeven minuten later definitief een einde aan de illusies van Roda. Excelsior staat daardoor voor het eerst sinds 1977/78 bij de laatste vier.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.