Onmachtig FC Twente bijt zich met Ziyech stuk op Excelsior

Reacties

Met de op een transfer azende Hakim Ziyech in de ploeg is FC Twente met een valse start begonnen aan het nieuwe Eredivisie-seizoen. Een laat doelpunt van Jari Oosterwijk was niet genoeg om een nederlaag tegen Excelsior te voorkomen: 1-2.

Onmachtig FC Twente bijt zich met Ziyech stuk op Excelsior

Ziyech was vorig seizoen met zeventien goals en tien assists uitermate belangrijk voor Twente, maar was tegen Excelsior geen schim van die speler. Uit een slim genomen corner van de 23-jarige nummer 10 kreeg aanvoerder Chinedu Ede weliswaar een kans om uit te halen, verder creëerde de grotendeels onzichtbare Marokkaan in de eerste helft niets. Daardoor kwam de ploeg van de debuterende trainer Mitchell van der Gaag nauwelijks in de problemen in Enschede.

Door de leegloop op Woudestein waren er vraagtekens over de Eredivisie-waardigheid van Kralingers. Tijdens de eerste speelronde bleken die in ieder geval niet terecht. In de tegenstoot was het compact verdedigende Excelsior gevaarlijker dan de thuisploeg. Bij de eerste de beste kans was het ook meteen raak. Kevin Vermeulen zette de aanval zelf op door Nigel Hasselbaink weg te sturen en liep diens voorzet binnen door uit de rug van linksback Dejan Trajkovski te komen.

Excelsior-doelman Tom Muyters beleefde waarschijnlijk een van de makkelijkste avonden uit zijn carrière, totdat hij in de slotfase een goal van Jari Oosterwijk (links) moest toestaan.
Excelsior-doelman Tom Muyters beleefde waarschijnlijk een van de makkelijkste avonden uit zijn carrière, totdat hij in de slotfase een goal van Jari Oosterwijk (links) moest toestaan.

De Sloveense debutant stond even later opnieuw niet op te letten toen Stanley Elbers uit zijn rug wegliep. Ditmaal redde Nick Marsman, die verder een schot van Vermeulen rakelings over de kruising zag vliegen. De piepjonge defensie van Twente, met verder Peet Bijen (21), Joachim Andersen (20) en Hidde ter Avest (19), was na een uur alsnog verslagen toen Luigi Bruins met een prachtige steekpass de van Ajax gehuurde Leeroy Owusu alleen voor Marsman zette: 0-2.

Het mopperende thuispubliek veerde daarna eindelijk eens op toen Ziyech met een venijnig schot van afstand Excelsior-doelman Tom Muyters eindelijk eens op de proef stelde. Pas toen Stefan Thesker inviel kwam er meer pit in het spel van Twente. Na doorkoppen van de Duitse verdediger maakte Oosterwijk nog de aansluitingstreffer, omdat de verder weinig geteste Muyters te laat ingreep. Meer dan dat speelde de ploeg van trainer René Hake niet klaar.

Dat spelverdeler Kamohelo Mokotjo al voor rust geblesseerd uitviel, hielp ook bepaald niet mee voor de Tukkers. Maar dat Twente zo onmachtig oogde, baart zorgen. Want wat blijft er over van het elftal als Ziyech deze maand zijn gewenste transfer krijgt? Ook in de slotfase hield Excelsior namelijk vrij eenvoudig stand toen de druk nog werd opgevoerd, waardoor de eerste Eredivisie-wedstrijd van Twente sinds het terugdraaien van het doodsvonnis van de KNVB op een teleurstelling uitliep.

De VI Seizoengids 2016-2017

Koop de VI Seizoengids 2016-2017 om alles te weten over het nieuwe voetbalseizoen en ontvang gratis de cd De Grootste Voetbal Hits cadeau. De seizoengids kost 8,50 euro en is te bestellen in de VI Webshop.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.