Onhoudbaar SC Heerenveen verovert ook scalp ADO

SC Heerenveen heeft op bezoek bij ADO Den Haag zijn vijfde zege op rij geboekt. Dankzij een eigen doelpunt van Wilfried Kanon en treffers van Arber Zeneli en Henk Veerman ging de ploeg van trainer Jurgen Streppel er met de punten vandoor: 0-3.

Waar Heerenveen het seizoen met twee gelijke spelen en een nederlaag nog teleurstellend begon, heeft de ploeg de smaak de laatste weken behoorlijk te pakken. Na zeges op PEC Zwolle (1-0), FC Twente (3-1), Roda JC Kerkrade (0-3), De Graafschap (beker, 5-1) waren de Friezen ook te sterk voor ADO.

Heerenveen speelde een dominante eerste helft in het Kyocera Stadion en kreeg na 25 minuten de eerste grote kans. Spits Reza Ghoochannejhad, die van Streppel opnieuw de voorkeur kreeg boven bekerheld Veerman, zag zijn inzet op de paal belanden na een handig boogballetje van Pelle van Amersfoort. Een minuut later was het alsnog raak. Sam Larsson draaide een corner in bij de eerste paal en na een inschattingsfout van ADO-doelman Ernestas Setkus ging de bal via de rug van Wilfried Kanon in het doel van de thuisploeg.

Hoewel de bezoekers in het vervolg van de wedstrijd de beste kansen kregen, bleef de 0-1 stand lang op het scorebord staan, waardoor ADO bij het ingaan van het Haags kwartiertje nog steeds mocht hopen op een goed resultaat. Arber Zeneli maakte echter aan die hoop een einde door in de 79ste minuut droog binnen te schieten: 0-2. Veerman mocht in de slotfase nog invallen en had slechts vier minuten nodig om een duit in het zakje te doen. Op aangeven van Larsson schoot hij hard raak in de korte hoek.

Voor ADO is het alweer de derde competitienederlaag op rij. De ploeg van trainer Zeljko Petrovic begon het seizoen uitstekend, maar de laatste reguliere overwinning dateert alweer van 19 augustus (Excelsior uit, 1-2), hoewel de ploeg woensdag wel na strafschoppen NEC uitschakelde in het toernooi om de KNVB-beker.

Heerenveen stond door de zege enkele uren tweede op de ranglijst, maar werd later op de avond weer gepasseerd door Ajax en PSV.