Onervaren PSV'ers krijgen herkansing in Champions League

Reacties

Het behalen van de 22ste landstitel betekent voor PSV dat het na de zomer eindelijk weer eens deelneemt aan het hoofdtoernooi van de Champions League. Daarmee gaat een langgekoesterde wens van de Eindhovenaren, in 2008/09 voor het laatst van de partij in het miljoenenbal, eindelijk in vervulling.

Onervaren PSV'ers krijgen herkansing in Champions League

Met de naderende terugkeer van PSV in de Champions League zullen de gedachten bij veel liefhebbers ongetwijfeld teruggaan naar 4 mei 2005. Onder leiding van de huidige Oranje-bondscoach Guus Hiddink was de kersverse landskampioen niet ver verwijderd van een finaleplaats. Het was slechts te danken aan een rake kopbal van Massimo Ambrosini in de eerste minuut van de blessuretijd dat AC Milan (2-0, 3-1) op basis van uitdoelpunten de weg naar de eindstrijd versperde.

Met spelers als Alex, Mark van Bommel, huidig PSV-trainer Phillip Cocu, de vrijwel niet te kloppen doelman Heurelho Gomes, Jefferson Farfán en Ji-Sung Park was PSV in die jaren een geduchte tegenstander in de Champions League. Na het bereiken van de halve finale in 2004/05 - dankzij knappe zeges op AS Monaco en Olympique Lyon - bereikte PSV in de twee seizoenen erna nog respectievelijk de achtste finale en de kwartfinale. In dat laatste jaar versloeg het Arsenal op weg naar de laatste acht.

Het zijn de successen van die jaren die beklijven, maar veel vaker stelde PSV teleur. Tot aan de succesvolle seizoenen 2004/05, 2005/06 en 2006/07 was de groepsfase al liefst acht keer het eindstation geweest, zoals dat ook het geval was tijdens de twee meest recente deelnames in 2007/08 en 2008/09. Begin vorig seizoen stokte het CL-avontuur zelfs al in de voorronden. AC Milan was over twee duels een maat te groot (1-1, 3-0). De landstitel biedt nu in zekere zin een herkansing voor die uitschakeling.

Het PSV-elftal dat 20 augustus 2013 met 1-1 gelijkspeelde tegen AC Milan in de play-offs van de Champions League. Staand (vanaf links): Jeroen Zoet, Jeffrey Bruma, Joshua Brenet, Tim Matavz, Karim Rekik en Georginio Wijnaldum. Gehurkt: Jetro Willems, Stijn Schaars, Adam Maher, Ji-Sung Park en Memphis Depay. De return in Milaan ging met 3-0 verloren.
Het PSV-elftal dat 20 augustus 2013 met 1-1 gelijkspeelde tegen AC Milan in de play-offs van de Champions League. Staand (vanaf links): Jeroen Zoet, Jeffrey Bruma, Joshua Brenet, Tim Matavz, Karim Rekik en Georginio Wijnaldum. Gehurkt: Jetro Willems, Stijn Schaars, Adam Maher, Ji-Sung Park en Memphis Depay. De return in Milaan ging met 3-0 verloren.

Want veel spelers die in augustus 2013 meespeelden tegen de Rossoneri maakten PSV nu kampioen. De vraag is daarom hoeveel stappen de mannen van Cocu sindsdien hebben gemaakt, maar ook wie er na de zomer nog terugkeren in het Philips Stadion. Dragende krachten als Memphis Depay en Georginio Wijnaldum spraken uit nog één keer kampioen te willen worden voordat ze de stap naar het buitenland willen maken. Wellicht is CL-deelname aantrekkelijk genoeg om die transfer nog even uit te stellen.

Het zou PSV niet slecht uitkomen als Depay en Wijnaldum besluiten er toch nog een seizoen aan vast te plakken in Eindhoven. De twee Oranje-internationals hebben weliswaar nog geen ervaring in het CL-hoofdtoernooi, maar hebben wel een succesvol verlopen WK-eindronde met het Nederlands elftal in de benen. Verder mochten alleen Andrés Guardado (negen duels), Luuk de Jong (zes), Stijn Schaars (zes) en Jeffrey Bruma (twee) al ruiken aan het hoogste Europese podium voor clubs.

Het gebrek aan ervaring in de huidige selectie staat in schril contrast met het PSV dat tien jaar geleden tot de laatste vier reikte. Dat bleek ook wel uit de manier waarop Zenit Sint-Petersburg in februari nog veel te sterk was in de zestiende finale van de Europa League (0-1, 3-0). Met die nederlaag in het achterhoofd wordt het voor PSV nog een flinke kluif om na vijf mislukte pogingen van Ajax als eerste Nederlandse club sinds 2006/07 de groepsfase weer te overleven.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.