Omhaal Sánchez aanzet voor sterk slotakkoord Ajax

Ajax heeft het overtuigende optreden in De Klassieker tegen AZ uiteindelijk een goed vervolg gegeven. Een prachtige omhaal van Davinson Sánchez bood uitkomst (4-1).

Met de overwinning in De Klassieker had Ajax zondag de hoop op de titel nieuw leven in geblazen. Met een verschil van drie punten was koploper Feyenoord binnen bereik gekomen van de Amsterdammers, al bleef het gevoel bestaan dat er was verzuimd ook wat doelsaldo betreft goede zaken te doen.

Ondanks het overtuigende succes van zondag kwam Ajax drie dagen later gewijzigd aan de aftrap. Kenny Tete nam tegen AZ de plaats in van de geschorste Joël Veltman. Trainer Peter Bosz deed bovendien weer een beroep op de herstelde Amin Younes. De rentree van de Duitser ging ten koste van de Braziliaan David Neres. Justin Kluivert bleef gehandhaafd als basiskracht.

Die keuze betaalde zich al uit. De zeventienjarige aanvaller stond na ruim een kwartier aan de basis van de verdiende Amsterdamse openingstreffer. Bertrand Traoré was de ontvanger van een scherpe voorzet en passeerde AZ-doelman Tim Krul van dichtbij. De Chelsea-huurling beantwoordde daarmee ook de kritiek op zijn gebrek aan efficiëntie tegen Feyenoord.

Gezien het enorme Amsterdamse overwicht was deze voorsprong terecht. AZ kwam nauwelijks van de eigen helft af en hapte naar adem. Maar de schade voor de Alkmaarse gasten na de Ajax-storm bleef beperkt. Dat mocht de thuisploeg zichzelf aanrekenen gezien het aantal onbenut gelaten kansen voor Sánchez, Traoré, Schöne en Kluivert.

In de tweede helft, waarin Donny van de Beek de aangeslagen Davy Klaassen (gekneusd onderbeen) had vervangen, toonde AZ een geheel ander gezicht. Van het gewillige slachtoffer van de eerste helft was weinig meer over. In de 54ste minuut kreeg het daarvoor de beloning in de vorm van de gelijkmaker van Wout Weghorst, die na een lange bal van Alireza Jahanbaksh met het hoofd profiteerde van een misrekening van Sánchez en doelman André Onana.

Ajax had moeite om zich te herpakken na deze onverwachte tegenvaller. In de 71ste minuut zorgde een hoogstandje van Sánchez voor de bevrijding. De verdediger zette de Amsterdammers met een omhaal opnieuw op voorsprong, die dit keer niet meer werd weggegeven. Negen minuten voor tijd kon Ajax opgelucht ademhalen na de benutte strafschop van Schöne. Een overtreding van Rens van Eijden op Traoré lag ten grondslag aan de strafschop. Younes maakte er met de 4-1 nog een mooie avond van voor Ajax.

Door het resultaat tegen AZ blijft Ajax qua punten in het spoor van Feyenoord, dat zich ten koste van Go Ahead Eagles met een eclatante zege herstelde van de nederlaag in De Arena. Daardoor blijft het verschil tussen de twee rivalen drie punten, al werd op het punt van het doelsaldo terrein prijsgegeven op Feyenoord.