Oliynyk redt een punt en ziet rood in Tilburg

Willem II en Vitesse zijn het seizoen begonnen met een onderling gelijkspel. Erik Falkenburg leek de matchwinner te worden, maar Denys Oliynyk redde een punt voor de bezoekers. De aanvaller kreeg in de slotfase bovendien rood.

Het vierde en laatste duel van het Eredivisie-openingsweekend was er eentje tussen twee ploegen die het vorige seizoen met een uitstekend gevoel afsloten. Willem II eindigde als promovendus knap als negende, terwijl Vitesse zich via de play-offs kwalificeerde voor de derde voorronde van de Europa League. Drie dagen nadat dat Europese avontuur door een nederlaag tegen Southampton al ten einde was gekomen, meldden Peter Bosz en zijn mannen in Tilburg.

De Arnhemmers leken het door de Engelsen toegebrachte tikje prima te hebben verwerkt. De bezoekers hadden de overhand, met een schot van Milot Rashica – door Willem II-keeper Kostas Lamprou tegen de paal getikt – als belangrijkste wapenfeit. De Griekse goalie moest ook ingrijpen bij lage inzetten van Chelsea-huurling Isaiah Brown en wederom Rashica, terwijl Willem II niet veel verder kwam dan een afstandschot van Funso Ojo, waardoor het halverwege 0-0 stond.

Vitesse-verdediger Kelvin Leerdam (rechts) probeert Willem II-spits Richairo Zivkovic van de bal te krijgen.

De thuisploeg ging na rust echter door met de aanval zoeken, iets waar het vlak voor rust al een begin mee had gemaakt. De voorzichtige druk bereikte halverwege de tweede helft zijn hoogtepunt. Eerst schoot Lesly de Sa tegen de lat, Stijn Wuytens stelde met een afstandschot direct daarna keeper Eloy Room op de proef, waarna uit de daaropvolgende corner de 1-0 viel.

Uitgerekend middenvelder Erik Falkenburg tekende voor die openingsgoal. Saillant, aangezien hij vorig seizoen nog zijn brood verdiende bij aartsrivaal NAC Breda. Waar Falkenburg na zijn overstap nare reacties uit Breda kreeg, lag hij bij de Tilburgse fans direct onder een vergrootglas. Met zijn goal - een knappe inzet met buitenkant rechts na doorkoppen van Richairo Zivkovic - vestigde hij zondag direct zijn naam. Genoeg voor de overwinning was het uiteindelijk niet.

Vlak nadat Falkenburg was vervangen door Robert Braber kwam Vitesse op 1-1. Een voorzet van de rechterflank belandde bij Denys Oliynyk (hoofdfoto, in duel met Stijn Wuytens) die alle tijd en ruimte kreeg om de bal te controleren en in de lange hoek te schieten. De Oekraïener kreeg in de blessuretijd vervolgens direct rood na een elleboogstoot in het gezicht van invaller Justin Mathieu. De Tilburgers beginnen zodoende met een punt aan de loodzware start van de Eredivisie. De komende weken spelen ze nog tegen Ajax, AZ, NEC en Feyenoord.