Oekraïne ontsnapt aan historische horrorserie en leeft op in groep Oranje

Reacties

Oekraïne heeft dankzij steraanvallers Andrey Yarmolenko en Roman Yaremchuk gewonnen van Noord-Macedonië. De ploeg van Andriy Shevchenko doet daarmee goede zaken in de groep waarin ook het Nederlands elftal zit en ontloopt bovendien een negatief record.

Oekraïne ontsnapt aan historische horrorserie en leeft op in groep Oranje
© Pro Shots
Oekraïne
Oekraïne
2 - 1
Noord-Macedonië
Noord-Macedonië

Oekraïne verloor zijn laatste zes wedstrijden op het EK en kon donderdag ongewild geschiedenis schrijven, door als eerste land ooit zeven EK-duels op rij te verliezen. Voor dat scenario hoefde tegen Noord-Macedonië eigenlijk geen moment gevreesd te worden. Oekraïne was sterker en boekte al met al een terechte overwinning.

meeste ek-nederlagen op rij 

Land Toernooien Nederlagen op rij
Joegoslavië 1968, 1976, 1984 6
Oekraïne 2012, 2016, 2020 6
Roemenië 1984, 1996 5

Het moge duidelijk zijn dat Yarmolenko en Yaremchuk de grote mannen voorin zijn bij Oekraïne. Beide aanvallers waren trefzeker tegen Oranje (3-2 nederlaag) en ook tegen Noord-Macedonië was het weer raak voor de twee. Yarmolenko opende na een klein halfuur de score, met een intikker bij de tweede paal na een verlengde hoekschop, en kort hierna schoot Yaremchuk op aangeven van Yarmolenko de 2-0 binnen. De twee zijn nu samen met hun bondscoach Shevchenko gedeeld topscorer van Oekraïne op een Europese eindronde (ieder twee doelpunten).

© Pro Shots

Noord-Macedonië probeerde er vervolgens nog wat van te maken en hoopte op de aansluitingstreffer van Goran Pandev, maar het feestje van de 37-jarige aanvaller werd geannuleerd vanwege buitenspel. Het was de enige noemenswaardige kans van Noord-Macedonië in de eerste helft. De ploeg van Igor Angelovski kwam er simpelweg niet aan te pas, maar weigerde voor de tweede helft om de handdoek in de ring te gooien.

Met twee verse krachten binnen de lijnen kwam er vlak na rust al een goede kans op de aansluitingstreffer. Arijan Ademi schoof de bal in de korte hoek, waar doelman Georgiy Bushchan goed redde. De keeper tikte even later een gekruld schot op de lat, waarna Pandev bij zijn jacht op de rebound werd neergelegd en Noord-Macedonië een strafschop kreeg. Deze werd gemist door Ezgjan Alioski, maar na de redding van Bushchan kon hij in tweede instantie alsnog scoren.

Noord-Macedonië maakt er zo weer een wedstrijd van, maar miste de kwaliteiten om Oekraïne hierna ook verder in de problemen te brengen. De manschappen van Shevchenko hoefden geen moment echt te vrezen voor een uitglijder en kregen na een handsbal nog een grote kans om er 3-1 van te maken. Ruslan Malinovskiy miste de penalty die volgde, maar het was een fout zonder vervelende gevolgen. Oekraïne greep de zege en heeft nu evenveel punten als groepsgenoten Nederland en Oostenrijk, die om 21.00 uur tegenover elkaar staan.

Europees Kampioenschap

Stand Groepsfase Groep C Europees Kampioenschap 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Nederland
3
3
0
0
8-2
+6
9
2
Oostenrijk
3
2
0
1
4-3
+1
6
3
Oekraïne
3
1
0
2
4-5
-1
3
4
Noord-Macedonië
3
0
0
3
2-8
-6
0
* Actueel tot en met 3 jun. 2024
Oekraïne
Georgi Buschan 6,5
Oleksandr Karavaev 6
Illya Zabarnyi 5,5
Mykola Matviyenko 6
Vitaliy Mykolenko 6
Mykola Shaparenko 6
(79. Sergei Sydorchuk) -
Taras Stepanenko 6
Oleksandr Zinchenko 6
Ruslan Malinovsky 7
(90. Eduard Sobol) -
Andrei Yarmolenko 7
(70. Viktor Tsygankov) -
Roman Yaremchuk 7
(71. Artem Besedin) -
Andriy Shevchenko 6
Noord-Macedonië
Stole Dimitrievski 7
Stefan Ristovski 6
Darko Velkovski 5,5
(86. Ivan Trickovski) -
Visar Musliu 6
Boban Nikolov 5,5
(46. Aleksandar Trajkovski) 6
Arijan Ademi 6
(86. Kire Ristevski) -
Stefan Spirovski 5,5
(46. Darko Churlinov) 5,5
Ezgjan Alioski 6
Enis Bardhi 6,5
(77. Daniel Avramovski) -
Goran Pandev 6,5
Eljif Elmas 5
Igor Angelovski 6,5
Scheidsrechter: Fernando Rapallini (Argentinië) 6,5
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.