Oekraïne Onder-21 stunt dankzij Mudryk tegen Frankrijk en bereikt halve finale

Frankrijk Onder-21 heeft zich laten verrassen door de leeftijdsgenoten van Oekraïne. Onder leiding van uitblinker Mykhailo Mudryk plaatste Oekraïne zich voor de halve finale van het EK.

Frankrijk O21
1 - 3
Oekraïne O21

Terwijl Frankrijk met spelers als Rayan Cherki, Maxence Caqueret en Mohamed Simakan genoeg grote namen in de basis had staan, stond bij Oekraïne vooral Mudryk in de schijnwerpers. De 22-jarige Oekraïner maakte afgelopen winter een transfer voor honderd miljoen euro naar Chelsea en nam zijn ploeg in de kwartfinale van het jeugd-EK bij de hand.

Frankrijk opende de score binnen twintig minuten. Kostyantyn Vivcharenko liet zich binnendoor kloppen en Bradley Barcola legde de bal terug op Cherki. Hij stuurde met een fraaie schijnbeweging een verdediger het bos in en schoot de 1-0 binnen. Ruim tien minuten later kwam Oekraïne op gelijke hoogte, nadat Pierre Kalulu aan de noodrem trok en Mudryk in de zestien naar de grond werkte.

Georgiy Sudakov schoot vanaf de penaltystip de 1-1 binnen. Enkele minuten voor rust dacht Frankrijk opnieuw op voorsprong te komen, maar het fraaie afstandsschot van Barcola vloog via de binnenkant van de paal weer terug het veld in. Op slag van rust maakte Oekraïne hem wel. Na een prachtige pass van Mudryk over de Franse defensie heen, ging Sudakov één op één met de doelman en zo maakte hij de 1-2.

Het lukte Frankrijk in de tweede helft maar nauwelijks om nog echt grote kansen te creëren. Toch stond heel even de 2-2 op het scorebord na een treffer van invaller Elye Wahi, maar die werd door de VAR geannuleerd wegens buitenspel. Het slotakkoord kwam van Artem Bondarenko, die met een fraai stiftje voor de 1-3 zorgde.

Door de zege staan de Oekraïners in de halve finale van het EK tegenover Spanje, dat zaterdag Zwitserland uitschakelde. Die wedstrijd is woensdag om 21.00 uur. De andere halve finale tussen Israël en Engeland is drie uur eerder.