Nigeriaanse Arsenal-belofte maakt vlieguren bij MVV

Reacties

Hij is misschien wel het best bewaarde geheim van de Jupiler League. In Nederland kent eigenlijk niemand Kelechi Nwakali (foto, midden) nog echt. De Nigeriaanse belofte is door Arsenal bij MVV Maastricht gestald.

Nigeriaanse Arsenal-belofte maakt vlieguren bij MVV

In Limburg heeft Nwakali moeten wennen. Aan het Nederlandse voetbal, aan zijn ploeggenoten, aan het leven in Limburg en aan het weer. Heel voorzichtig geeft trainer Ron Elsen Nwakali de laatste weken zijn minuten. Dat de Nigeriaan een uitzonderlijk talent is, was al zichtbaar vanaf zijn eerste optreden, thuis tegen FC Volendam. In De Geusselt zagen MVV-supporters een lichtvoetige, balvaste jongeling. Hij was nog zoekende naar zijn medespelers en zoekende naar zichzelf, maar dat het een kwestie van tijd is voordat de Nigeriaan tot volle bloei gaat komen is wel duidelijk.

MVV is inmiddels verrassend koploper in de Jupiler League. Sterkhouders als Nick Kuipers, Pieter Nys, Ricardo Ippel en Thomas Verheijdt zorgen voor een stabiele basis, maar Nwakali kan us-MVV-ke nog een extra boost geven in de race om de bovenste plaats. Het beetje extra kwaliteit dat een ploeg die meedoet om de prijzen kan gebruiken. En dat allemaal dankzij oud-trainer Andries Jonker, tegenwoordig hoofd jeugdopleiding bij Arsenal en doorlopend op zoek naar talent over de hele wereld. De contacten tussen MVV en Jonker hebben ertoe geleid dat Arsenal-spelers in Maastricht actief zijn.

Op de dag dat Stefan O'Connor op huurbasis die overstap maakte, contracteerden The Gunners Nwakali voor liefst vijf seizoenen. Direct werd daarbij gezegd dat hij op huurbasis elders aan de slag zou gaan. Enkele weken later stond Nwakali in Limburg op een trainingsveld.

Al sinds januari van dit jaar lonkte Arsenal naar Nwakali, maar de Nigeriaan was nog maar zeventien. Een mondelinge overeenkomst zorgde ervoor dat hij Arsenal-speler werd op zijn achttiende. De Londense topclub had Nwakali opgemerkt op het WK Onder-17, een jaar eerder in Chili. Daar werd hij tot beste speler van het toernooi gekozen. Ook zijn landgenoot Samuel Chukwueze moest naar Arsenal komen, maar die transfer is niet rondgekomen.

Manchester City en Chelsea hadden Nwakali ook op hun lijstje staan. City verzekerde zich al eerder van de diensten van Nwakali's oudere broer Chidiebere, de contacten met de familie waren er al. Ook Chidiebere is momenteel verhuurd, aan het Noorse IK Start. Niemand minder dan Nwankwo Kanu speelde een belangrijke rol bij de keuze voor Arsenal. Hij vertegenwoordigt zijn jonge landgenoot als zaakwaarnemer. Andere Afrikanen inspireren Nwakali ook. Zijn coach bij de Nigeriaanse jeugdploeg, Emmanuel Amunike, bijvoorbeeld. Maar ook de Ivoriaan Yaya Touré, die hij als zijn grote voorbeeld noemt.

Nederland gaat de Nigeriaanse belofte nog leren kennen. Als het aan MVV ligt al snel. Trainer Ron Elsen is voorzichtig met zijn pareltje, maar hij weet dat hij met de Afrikaanse tiener een joker in handen heeft die weleens van doorslaggevend belang kan zijn. Maar eerst moet Nwakali de Limburgse winter doorstaan. Als hem dat lukt en hij maakt op het veld dusdanige stappen die ze bij Arsenal graag zien, dan lonkt een Premier League-loopbaan. Rijpen in Maastricht om volwassener terug te keren in Londen. Andries Jonker houdt hem nauwlettend in de gaten.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.