Nigeria ten koste van favoriet Ivoorkust naar laatste vier

Nigeria heeft zich op het toernooi om de Afrika Cup ten koste van Ivoorkust geplaatst voor de halve finale. Woensdag mogen de Nigerianen in Durban aantreden tegen Mali omdat Sunday Mba in de slotfase de winnende treffer voor zijn rekening nam tegen de favoriete Ivorianen: 2-1.

Nigeria ten koste van favoriet Ivoorkust naar laatste vier

Nigeria, bij wie ADO Den Haag-verdediger Kenneth Omeruo de hele wedstrijd meedeed, kwam op sensationele wijze op voorsprong. Emmanuel Emenike ramde van ruim dertig meter een vrije schop snoeihard in het doel. Al was het matige optreden van sluitpost Barry Boubacar Copa wel een kleine kanttekening.

Ivoorkust, dat met Didier Drogba in de basis en Wilfried Bony negentig minuten op de bank aantrad, kwam vijf minuten na rust op gelijke hoogte. Drogba lepelde uit een vrije trap de bal op het hoofd van de volledig vrijstaande Cheick Tioté. Waar de middenvelder er in zijn Twente-tijdperk niet om bekend stond kopsterk te zijn, knikte hij nu feilloos binnen.

Twaalf minuten voor het einde van de officiële speeltijd zorgde Mba voor vreugdetaferelen bij de Nigeriaanse supporters. Hij zag zijn poging enigszins gelukkig, de bal werd van richting veranderd, in het doel vallen. Ondanks een offensief kon Ivoorkust geen verlenging afdwingen.

Nigeria zal woensdag aantreden tegen Mali. In de andere halve finale zal Ghana het opnemen tegen Burkina Faso of Togo. Die laatstgenoemde twee landen treffer elkaar later vandaag in de laatste kwartfinale.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen