Nieuwe mijlpaal Messi: vierhonderdste doelpunt

Lionel Messi heeft thuis tegen Granada het vierhonderdste doelpunt in zijn professionele loopbaan gemaakt. De 27-jarige Argentijn van Barcelona had nog geen tien jaar nodig om die mijlpaal te bereiken.

Messi, die op 16 oktober 2004 onder trainer Frank Rijkaard debuteerde bij de Catalanen, maakte op 1 mei 2005 zijn eerste doelpunt in dienst van Barcelona. Thuis tegen Albacete bepaalde hij kort voor tijd - een minuut nadat hij in het veld was gekomen - de eindstand op 2-0. Exact tien maanden later, op 1 maart 2006, was hij tijdens de vriendschappelijke interland tegen Kroatië voor het eerst trefzeker als international van Argentinië.

Het seizoen 2011/12 is het meest productieve van Messi, die toen namens Barcelona tot 73 doelpunten kwam en ook nog negen keer scoorde in het shirt van Argentinië. In de huidige jaargang staat de aanvaller op vier doelpunten in zes duels.

Deze mijlpaal zal voor Messi het begin vormen van een jacht op nog meer statistische hoogtepunten. Zo heeft hij nog maar vier treffers nodig om Telmo Zarra te evenaren als topscorer aller tijden van de Spaanse Primera División. Voor Messi staat de teller bij Barcelona op 247 competitiegoals in 283 duels. Zarra, de voormalige sterspeler van Athletic de Bilbao, finishte op 251 goals in 277 competitiewedstrijden.

Bovendien is Messi met Cristiano Ronaldo verwikkeld in een felle strijd om de eeuwige topscorerstitel in de Champions League. Messi is nog vier goals verwijderd van het recordaantal doelpunten van Raúl in het miljoenentoernooi: 71 namens Real Madrid (66) en Schalke 04 (5). Ronaldo was al 68 keer trefzeker in het miljoenenbal.

* Na de 4-0 in de 62ste minuut bepaalde Lionel Messi twintig minuten later de eindstand op 6-0, waardoor hij nu op 401 doelpunten staat.