Nieuwe hoofdrol Lewandowski, goal Dost levert punt op

Bayern München heeft dankzij Robert Lewandowski de honderdprocent-score gehandhaafd. VfL Wolfsburg verslikte zich op eigen veld in Hannover 96.

FSV Mainz 05 – Bayern München 0-3
De laatste weken werd gesproken over een voorkeursbehandeling voor Bayern München, dat door de Duitse arbitrage zou worden voorgetrokken. Ook zaterdag tegen FSV Mainz 05 kreeg de Beierse ploeg een penalty toegewezen, al was er weinig twijfel over de juistheid van deze beslissing na een overtreding van Pablo De Blasis op Kingsley Coman.

De buitenkans was echter niet besteed aan Thomas Müller, die in de 21ste minuut van elf meter de bal over het doel van Mainz schoot. De redding voor Bayern kwam vroeg in de tweede helft van Robert Lewandowski. De Poolse spits, die dinsdag tegen VfL Wolfsburg met vijf doelpunten in negen minuten de held was, brak met een fraaie kopbal de ban.

Zijn honderdste Bundesliga-treffer bleek de opmaat voor weer een mooie productieve dag voor Lewandowski. Na een uur vergrootte hij de voorsprong tegen het stugge Mainz, dat tevergeefs buitenspel claimde. Na een knappe aanname omspeelde de Pool keeper Loris Karius met een sleepbeweging om daarna de bal in het lege doel te schieten. Coman zorgde voor de beslissing in de 68ste minuut.

De zege betekent dat Bayern de perfecte start een vervolg geeft. De Beierse formatie heeft de eerste zeven duels in de Bundesliga gewonnen. Mainz blijft door het verlies steken in de middenmoot.

VfL Wolfsburg – Hannover 96 1-1
Bas Dost heeft niet kunnen voorkomen dat VfL Wolfsburg na de nederlaag van dinsdag in München opnieuw tegen puntenverlies is aangelopen. Tegen hekkensluiter Hannover 96 opende hij nog wel de score in de eerste helft. Maar de rake kopbal na een voorzet van Daniel Caligiuri bleek niet genoeg voor de drie punten.

Bas Dost maakte tegen Hannover 96 zijn zesde doelpunt van het seizoen.

In de 57ste minuut zorgde Hiroshi Kiyotake met een knappe volley voor de verrassende gelijkmaker, die de gasten het tweede punt van het seizoen opleverde. Want Wolfsburg kon ondanks pogingen van onder anderen Dost een volgend puntenverlies niet voorkomen. Die Wölfe staan inmiddels negen punten achter op Bayern.

VfB Stuttgart – Borussia Mönchengladbach 1-3
Interim-trainer André Schubert zorgt voor een schokeffect bij Gladbach. Ook nu hadden Die Fohlen, waar Roel Brouwers op de bank zat, al snel een voorsprong te pakken. Granit Xhaka en een eigen goal van Christian Gentner zorgden binnen twintig minuten voor 0-2, waarna Daniel Ginczek vlak voor rust vanaf de penaltystip wat terugdeed.

Van de laatste zeven tegentreffers van Gladbach waren er overigens vijf strafschoppen. En van de laatste vijf goals voor werden er vier voorbereid door Raffael. De spelmaker stelde in de laatste minuut zelf de zege veilig (1-3) tegen de nummer voorlaatst. Gladbach staat nu veertiende.

Werder Bremen – Bayer Leverkusen 0-3
Bayer Leverkusen meldt zich door de tweede overwinning binnen drie dagen weer in de subtop van de Bundesliga. Admir Mehmedi brak met zijn eerste doelpunt voor Die Werkself de ban voor een ruime zege.

Julian Brandt schoot na een uur vanuit een vrije trap de 0-2 op het bord, waarna ook invaller Kevin Kampl vlak na zijn entree zijn doelpuntje meepikte. Door de zege staat Leverkusen inmiddels vijfde, acht plaatsen hoger dan Bremen. Tegenvaller voor Bremen was de blessure bij Aron Jóhannsson, die in de warming-up last kreeg van zijn lies. Oudgediende Claudio Pizarro - volgende week wordt hij 37 - verving hem in de basis.

FC Augsburg – 1899 Hoffenheim 1-3
Nadat Hoffenheim midweeks Borussia Dortmund de eerste punten ontfutseld had (1-1), werd nu de stijgende lijn doorgetrokken bij Augsburg. Een snelle voorsprong via Kevin Volland (foto hierboven) werd nog ongedaan gemaakt door een rake kopstoot van Ja-Cheol Koo, maar na rust moest het elftal van Paul Verhaegh zich gewonnen geven.

Mark Uth zag vanaf de bank dat wederom Volland (strafschop) en Jonathan Schmid de eerste zege van het seizoen inleidden. Daardoor stijgt Hoffenheim naar plek vijftien en is het Augsburg op de ranglijst voorbij.