Nieuwe generatie staat op bij getergde AZ-tegenstander Lyon

Reacties

Olympique Lyon is in eigen land al lang niet meer de gevreesde opponent die het een decennium geleden was. De tegenstander van AZ in de Europa League probeert al jaren aan te haken bij de top na de opmars van kapitaalkrachtige concurrenten als Paris Saint-Germain en AS Monaco.

Nieuwe generatie staat op bij getergde AZ-tegenstander Lyon

Mahamadou Diarra, Florent Malouda, Éric Abidal en een piepjonge Karim Benzema. Ze speelden tien jaar geleden nog voor Lyon, dat aan een gouden periode bezig was in Frankrijk. Vanaf 2001 won de club zeven keer achter elkaar de Ligue 1 en in 2008 ook nog de beker. Het was de meest succesvolle periode in de clubgeschiedenis, maar afgezien van de bekerwinst in 2012 viel er daarna weinig te vieren. Lyon kwam telkens tekort en eindigde als tweede, derde, vierde of vijfde.

Een klein decennium na de hegemonie in de Ligue 1 ziet de selectie van Lyon er compleet anders uit. Er is een mix van ervaring en talent en de kern komt uit eigen land. Spits Alexandre Lacazette is de man van de doelpunten bij Lyon. Dit seizoen scoorde hij al elf keer in eenzelfde aantal Ligue 1-wedstrijden. Voor de AZ-verdediging zal hij in februari waarschijnlijk de grote plaaggeest zijn, mits hij in de winterse transferperiode bij Lyon blijft.

Met aanvoerder Maxime Gonalons, keeper Anthony Lopes en rechtsback Rafael heeft Lyon spelers die al aardig wat ervaring hebben opgedaan. De 22-jarige middenvelder Corentin Tolisso is daarnaast één van de uitblinkers. Ook de Spanjaard Sergi Darder, spits Nabil Fekir en vleugelspeler Maxwel Cornet behoren tot de talentvolle nieuwe generatie van Lyon, dat onder leiding staat van trainer Bruno Génésio.

AZ kan de borst natmaken in de zestiende finale van de Europa League. Lyon was dicht bij plaatsing voor de knock-outfase van de Champions League, maar kwam in Groep H net tekort. Door het doelpuntloze gelijkspel tegen Sevilla eindigden de Spanjaarden als tweede met elf punten, terwijl Lyon acht punten had. Bij winst op Sevilla was Lyon een ronde verder geweest.

Lyon en AZ stonden nog nooit op een officieel podium tegenover elkaar. Ajax, PSV en SC Heerenveen kwamen de Fransen wel tegen in de Champions League. Zo bereikte PSV in 2005 de halve finale door Lyon na strafschoppen uit te schakelen. Een jaar later waren de Fransen met 1-0 en 4-0 te sterk in de achtste finale. Ajax speelde in de groepsfase van het seizoen 2011/12 twee keer doelpuntloos gelijk tegen Lyon, dat uiteindelijk op doelsaldo doorging naar de knock-outfase door met 1-7 te winnen van Dinamo Zagreb.

Nu de titel in Frankrijk al ver weg lijkt – koploper Olympique Nice heeft twaalf punten meer – zal Lyon zich wellicht meer richten op succes in Europa. De club kan na jaren van droogte in elk geval wel wel een prijs gebruiken.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.