Niet NAC maar Jong PSV is de koploper op het topaffiche

Reacties

NAC Breda - Jong PSV is een topper in de Jupiler League. In Breda had men gehoopt dat de plaatselijke trots als lijstaanvoerder op het topaffiche zou prijken, maar het is juist het Eindhovense beloftenelftal dat als koploper het veld zal betreden.

Niet NAC maar Jong PSV is de koploper op het topaffiche

Een nederlaag tegen MVV Maastricht en een doelpuntloos gelijkspel tegen FC Den Bosch bezorgden het thuispubliek tweemaal op rij een fikse kater. Revanchegevoelens overheersen tegen Jong PSV, dat bij een zege ook direct achterhaald kan worden. Verliezen betekent dat NAC al vroeg in het seizoen achter de concurrenten aan gaat hollen. Het Sparta-scenario doemt voorzichtig op. Een Eredivisie-waardige club die jarenlang in de Jupiler League verblijft. Aan dat doemscenario wil niemand denken.

De immer kritische eigen aanhang was voor aanvang van het seizoen gevraagd geduld te hebben, maar dat woord kennen ze in Breda niet. Trainer Marinus Dijkhuizen zag een leger aan spelers vertrekken en begroette tal van nieuwelingen. Het smeden van een nieuw elftal is in volle gang. Manchester City-huurlingen moeten acclimatiseren, automatismen moeten nog ingeslepen worden. Tijd is de grootste vijand, de fans de grootste criticasters.

NAC zit in een opbouwfase, maar dat wil men in Breda niet horen. Terug naar de Eredivisie is het enige dat telt en dus maakt heel de stad zich druk om het feit dat de door PSV aangetrokken Siem de Jong zijn rentree op de Nederlandse velden uitgerekend met Jong PSV tegen NAC Breda zal maken. Natuurlijk blijven de regels rond de beloftenteams betwistbaar, maar volgens de regels kan en mag het nu eenmaal.

Eerste elftalspelers
In Eindhoven maken ze over het algemeen overigens nauwelijks gebruik van eerste elftalspelers. Jetro Willems en Maxime Lestienne speelden vorig seizoen beiden een keer mee; Adam Maher iets vaker nadat hij niet meer in beeld was bij het eerste. Verder zijn het echt beloften, uit binnen- en buitenland.

Jong PSV eindigde in de eerste drie Jupiler League-seizoenen achtereenvolgens als tiende, veertiende en elfde. In november 2013 wonnen de Eindhovenaren de tweede periodetitel. Deelname aan de nacompetitie leverde het niet op, want beloftenelftallen doen (ook nu nog) niet mee om promotie.

Met Remko Pasveer (foto) en Hidde Jurjus heeft Jong PSV de beschikking over twee keepers met Eredivisie-ervaring.
Met Remko Pasveer (foto) en Hidde Jurjus heeft Jong PSV de beschikking over twee keepers met Eredivisie-ervaring.

Jong PSV staat nu op eigen kracht op een promotieplek die geen recht op promotie geeft. Door de blessure van de vierde PSV-doelman Luuk Koopmans hebben de sluitposten met Eredivisie-ervaring, Remko Pasveer en Hidde Jurjus, elkaar afgewisseld in het doel. Verder is Steven Bergwijn een potentiële PSV 1-speler en zouden jongens als Jordy de Wijs, Suently Alberto, Kenneth Paal, Albert Gudmundsson en Pablo Rosario zeker niet misstaan in de Eredivisie.

Ze zijn nog jong en hebben de tijd. Of ze het eerste bij PSV halen moet worden bezien. Maar de beloftenelftallen leiden niet alleen voor zichzelf op, vaak genoeg maakten spelers die de laatste seizoenen Jupiler League-ervaring opdeden bij Jong Ajax en Jong PSV de stap naar een andere Eredivisieclub.

Doorgroeimogelijkheden
Ook NAC heeft Eredvisie-waardige spelers overigens. Het complete middenveld bijvoorbeeld: Robbie Haemhouts (hoofdfoto), Gianluca Nijholt en Jeff Stans. De Belgische spits Cyriel Dessers heeft zeker ook doorgroeimogelijkheden. En niet te vergeten het kwartet Manchester City-talenten. Ashley Smith-Brown, Brandon Barker, David Faupala en Thomas Agyepong zullen het eerste van City nooit halen, maar clubs in het rechterrijtje van de Premier League en in het Championship gaan deze spelers in de toekomst echt wel onderdak bieden.

NAC – Jong PSV is overigens ook een ontmoeting tussen twee Belgische broers. Olivier (21) en Philippe Rommens (19) staan voor het eerst tegen elkaar in plaats van mét elkaar op het veld. Ollie en Phil, zoals de uit Wommelgem afkomstige broers genoemd worden, trokken op jeugdige leeftijd naar PSV. Of ze elkaar daadwerkelijk treffen is maar de vraag. Olivier kampt met een enkelblessure, Philippe is niet altijd basisspeler.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.