Niet Messi maar Neymar dirigeert Barcelona langs Espanyol

Lionel Messi wacht nog altijd op zijn eerste doelpunt sinds 28 september. In de stadsderby tegen het zich kranig werende Espanyol was niet de Argentijn maar Neymar de man die de show stal bij Barcelona. Dankzij een briljante bevlieging van de Braziliaan kon Alexis Sánchez de enige treffer van de wedstrijd maken: 1-0.

Net als tegen Real Madrid lukte het de van een hamstringblessure herstelde Messi niet zijn stempel op het spel van de Catalanen te drukken. Neymar slaagde daar beter in, al kreeg hij het zelf niet voor elkaar om Espanyol-keeper Kiko Casilla te passeren. Zo krulde hij enkele minuten na rust de bal maar net langs de tweede paal, nadat hij op typerende wijze naar binnen was gedribbeld.

In de 68ste minuut had de grootste aankoop van Barcelona van afgelopen zomer – Neymar kostte 57 miljoen euro – meer succes. Met een voorzet door de benen van twee Espanyol-verdedigers stelde hij Alexis Sánchez voor de eenvoudige taak om voor 1-0 te zorgen. De Chileense aanvaller was tegen De Koninklijke al beslissend geweest met een schitterende lob, maar hoefde de bal nu slechts het laatste tikje te geven.

Na de sublieme dubbele panna van Neymar kreeg Messi bij een vrije trap nog een uitgelezen mogelijkheid om aan te leggen. De 26-jarige Argentijn mikte echter naast de goal van Casilla, maar Espanyol kon desondanks niet voorkomen dat het ervoor de vierde keer op rij niet in slaagde te winnen. Barcelona boekte daarentegen zijn vierde zege op rij en zijn elfde in twaalf wedstrijden. Daardoor blijft de ploeg van trainer Gerardo Martino koploper in Spanje.