Newcastle dankzij Townsend en Darlow boven rode streep

In de strijd tegen degradatie heeft Newcastle United uitstekende zaken gedaan. De ploeg van manager Rafa Benítez passeerde aartsrivaal Sunderland, waardoor het de degradatiezone verliet.

Newcastle United - Crystal Palace 1-0
Voorafgaand aan de 36ste speelronde bezette Newcastle United de negentiende plaats, maar de achterstand op het veilige Sunderland was slechts één punt. De opdracht tegen Crystal Palace was dus simpel: er moest gewonnen worden. In de twaalfde minuut was Georginio Wijnaldum op aangeven van Vurnon Anita gevaarlijk, maar de beste kansen waren voor rust voor de bezoekers. Karl Darlow, die doelman is vanwege de blessures van Tim Krul en Rob Elliot, hield zijn ploeg echter op de been.

Na een klein uur werd er eindelijk gescoord en Andros Townsend liet St. James' Park juichen. Hij schoot een vrije trap schitterend binnen. Ruim tien minuten later werd het stil in het stadion, want na hands van Moussa Sissoko kreeg Crystal Palace een strafschop. Yohan Cabaye ging achter de bal staan, maar de voormalige speler van Newcastle faalde vanaf elf meter. Darlow stopte de penalty en stelde zo de drie punten veilig.

Door de zwaarbevochten overwinning heeft Newcastle United, waar Siem de Jong op de bank bleef en Daryl Janmaat nog ontbrak vanwege een blessure, nu 33 punten uit 36 wedstrijden. Daarmee bezet de ploeg van Benítez nu de veilige zeventiende plaats in de Premier League.

Stoke City - Sunderland 1-1
Sunderland begon de middag juist op de zeventiende plaats, maar werd gepasseerd door The Magpies. Op bezoek bij Stoke City, waar Erik Pieters zijn rentree maakte na een kuitblessure, sleepte het echter diep in de extra speeltijd nog een punt uit het vuur dankzij Jermain Defoe.

De thuisclub leek in het Britannia Stadium op weg naar de overwinning door een doelpunt van voormalig FC Twente-aanvaller Marko Arnautovic vijf minuten na rust, maar Defoe bepaalde de eindstand op 1-1. In de slotseconden schoot hij een strafschop binnen, die hij zelf had verdiend na een overtreding van Geoff Cameron.

Door het gelijkspel heeft Sunderland, waar Patrick van Aanholt de hele wedstrijd speelde, nu 32 punten uit 35 duels. Newcastle United heeft er één meer, maar speelde een wedstrijd meer. Norwich City bezet de negentiende plaats met 31 punten uit 34 duels en kan zaterdagavond bij een overwinning op bezoek bij Arsenal de clubs uit het noorden van Engeland passeren.