Negatieve primeur dreigt voor Serie A-clubs in miljoenenbal

AC Milan en Napoli, de laatst overgebleven Italiaanse deelnemers in de Champions League, moeten woensdagavond aan de bak om een negatieve primeur te voorkomen. Indien beide clubs niet overwinteren in het miljoenenbal, is het voor het eerst dat er na de jaarwisseling geen enkele Italiaanse club actief is in de CL.

Negatieve primeur dreigt voor Serie A-clubs in miljoenenbal

Sinds de start van de Champions League in het seizoen 1992/93 was er na de jaarwisseling altijd minimaal een club uit de Serie A actief in het toernooi. Tussen 2004 en 2012 waren er zelfs telkens drie Italiaanse verenigingen die overwinterden in Europa's belangrijkste clubtoernooi.

Dat het Italiaanse voetbal in een sportieve dip verkeert blijkt echter uit de resultaten van de clubs in de Champions League van dit seizoen. Landskampioen Juventus overleefde de groepsfase niet door een 1-0 nederlaag in het sneeuwduel met Galatasaray van woensdagmiddag. Bij een gelijkspel of winstpartij in Turkije was Juve ten koste van Cim Bom naar de achtste finales gegaan.

Milan-Ajax
AC Milan heeft dezelfde uitgangspositie in Groep H voor het treffen met Ajax van woensdagavond. Alleen als Ajax wint neemt het de tweede plaats af van Milan, dat zich dan tevreden moet stellen met een plek in de Europa League. De Milanese voortekenen voor die wedstrijd zijn niet goed, want de formatie van trainer Massimiliano Allegri is slecht in vorm, terwijl Ajax de smaak te pakken heeft met een reeks van zes overwinningen op rij.

De derde Italiaanse deelnemer, Napoli, is zelfs bij een overwinning niet gegarandeerd van een plek in de achtste finales. Napoli speelt thuis tegen Arsenal en is alleen zeker van overwintering indien het de Londenaren op onderling resultaat klopt. Dat wordt een hels karwei, want Arsenal won het onderlinge eerste duel in Groep F met 2-0. Indien Napoli wint maar op onderling resultaat achter Arsenal blijft, kwalificeert het zich alleen als Borussia Dortmund niet wint van Olympique Marseille.

In het geval dat slechts een van de twee overgebleven deelnemers overwintert in de Champions League, kent het toernooi voor het eerst sinds 1997/98 na de jaarwisseling maar een participant uit de Serie A. (Reon Boeringa)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen