Nederlandse clubs verdienen flink aan WK-gangers

Reacties

De FIFA heeft onder druk van de clubs liefst 52 miljoen euro beschikbaar gesteld om clubs die internationals afstaan te compenseren. Het geld wordt gedeeld door de 736 spelers die actief zijn op het WK.

Nederlandse clubs verdienen flink aan WK-gangers

Hoe langer een voetballer in het toernooi blijft, hoe meer geld zijn club krijgt. Het komt neer op ongeveer tweeduizend euro per dag. De meter is sinds vorige week donderdag (twee weken voor de openingswedstrijd) gaan lopen. Clubs krijgen tot een dag na de uitschakeling van hun international betaald.

De hoofdprijs gaat in Nederland naar Feyenoord. Met vijf man - Jordy Clasie, Daryl Janmaat, Terence Kongolo, Bruno Martins Indi en Stefan de Vrij - is de club het best vertegenwoordigd in Brazilië. Dat levert de Rotterdammers tienduizend euro per dag op. Alle spelers zitten bij Oranje. Zelfs bij uitschakeling in de groepsfase zal Feyenoord een kwart miljoen euro verdienen aan het WK.

Ajax (Daley Blind, Jasper Cillessen, Joël Veltman) heeft recht op zeker anderhalve ton. PSV levert ook drie spelers (Memphis Depay, Georginio Wijnaldum, Santiago Arias), maar zal iets minder verdienen. Clubs krijgen alleen de volle mep als de international twee jaar voor aanvang van het toernooi al in dienst was. Was hij korter in dienst, dan moet het geld worden verdeeld met zijn vorige club. Dat speelt bijvoorbeeld bij Santiago Arias die pas in 2013 naar Eindhoven kwam.

AZ (Aron Jóhannsson), Heracles Almelo (Jason Davidson), FC Twente (Felipe Gutiérrez), FC Utrecht (Tommy Oar) en Vitesse (Renato Ibarra) hebben elk één ijzer in het vuur. NEC en VVV-Venlo zijn de enige clubs uit de Jupiler League met een speler in Brazilië. Alireza Jahanbakhsh uit Iran zal zodoende in elk geval een kwart van zijn salaris van ruim twee ton terugverdienen. Net als de Nigeriaan Uche Nwofor, die afgelopen seizoen op huurbasis weliswaar speelde voor SC Heerenveen, maar nog altijd eigendom is van VVV.

WK-gangers Bryan Ruiz (PSV) en Christian Atsu (Vitesse) kwamen dit seizoen eveneens uit in de Eredivisie, maar zij waren gehuurd. PSV en Vitesse hebben derhalve geen recht op geld.

Heb jij een voorspellende gave en ken jij de afloop van het WK in Brazilië? Doe dan nu mee aan de VI WK-poule en win fraaie prijzen.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.