Nederlands Newcastle-kwartet figureert in Agüero-show

Manchester City heeft dankzij een vijfklapper van Sergio Agüero de vloer aangeveegd met Newcastle United: 6-1.

Manchester City  - Newcastle United 6-1
Sergio Agüero heeft in het thuisduel met Newcastle United op overtuigende wijze afscheid genomen van zijn doelpuntendroogte. De 27-jarige Argentijn bleek een ware nachtmerrie voor de Newcastle-defensie en scoorde liefst vijf keer. Vlak voor rust passeerde Agüero doelman Tim Krul voor het eerst, na voorbereidend werk van vormgever David Silva en Fernandinho. Hij stond tot dat moment 550 minuten droog.

Blijkbaar viel er met zijn eerste competitiegoal sinds 16 augustus een last van de schouders van Agüero, want in de eerste zeventien minuten na rust was het vier keer feest voor de Argentijn. Direct na de hervatting schoot hij via Yoan Gouffran raak en een minuut later was de hattrick een feit. Daarmee was zijn honger nog niet gestild, want in de zestigste en 62ste minuut sloeg Agüero nogmaals toe. Zo bracht hij zijn doelpuntentotaal op deze middag naar vijf, een evenaring van een Premier League-record.

City-manager Manuel Pellegrini toonde vervolgens mededogen met Newcastle en haalde de ontketende Agüero naar de kant. Tussen het geweld van Agüero door had ook Kevin De Bruyne gescoord, waardoor Newcastle met 6-1 ten onder ging.  The Magpies zijn de nieuwe hekkensluiter in Engeland. City staat bovenaan.

Georginio Wijnaldum bleef voor de tweede keer op rij met een kater achter tegen een Engelse topclub. Vorige week maakte de Newcastle United-middenvelder de 2-0 tegen Chelsea. Die goal bleek niet voldoende voor de eerste competitiezege van het seizoen, want Chelsea kwam in de slotfase nog terug tot 2-2. Tegen City leidde hij in de achttiende minuut met een intelligente pass de openingstreffer van Aleksander Mitrovic in. Een voorzet met buitenkant rechts van Wijnaldum werd door de Servische spits binnengekopt.

Naast Krul en Wijnaldum begonnen ook Daryl Janmaat en Vurnon Anita in de basis bij Newcastle. Dit kwartet werd vrijdag door bondscoach Danny Blind opgenomen in de Oranje-selectie voor de wedstrijden tegen Kazachstan en Tsjechië. Siem de Jong bleef de hele wedstrijd op de bank.

Aston Villa - Stoke City 0-1
Stoke City heeft Aston Villa dieper in de zorgen geduwd. Met Erik Pieters in de basis en Ibrahim Afellay en Marco van Ginkel als invallers werd een nipte zege geboekt in Birmingham.

Afellay en Van Ginkel stonden echter nog niet binnen de lijnen toen Marko Arnautovic de enige treffer maakte. Het uitstekende voorwerk werd gedaan door verdediger Glen Johnson, waarna de Oostenrijker zijn tweede treffer van het seizoen maakte. Stoke staat nu veertiende in de Premier League.

Bij Aston Villa, dat achttiende staat met nu vier punten achterstand op een veilige klassering, bleef Leandro Bacuna de hele wedstrijd op de bank.

Nathan Aké (rechts) speelde negentig minuten bij Watford. Steven Berghuis kwam niet in actie.

AFC Bournemouth - Watford 1-1
Het verlies van Callum Wilson, die ruim een halfjaar aan de kant staat met een knieblessure, heeft zich al meteen laten voelen bij Bournemouth. Vijf minuten voor tijd moest Glenn Murray zich bij afwezigheid van de clubtopscorer ontfermen over een strafschop, maar de aanvaller zag zijn inzet worden gestopt door Heurelho Gomes.

Murray had nog wel de score geopend in het duel tussen de twee promovendi. Watford, waar Nathan Aké in de basis stond, kwam op slag van rust op gelijke hoogte via Odion Ighalo. Door de remise blijven beide ploegen in de middenmoot van de Premier League.

Norwich City - Leicester City 1-2
Leicester City blijft bovenin meedoen in de Premier League. Na de mentale tik die het vorige week kreeg van Arsenal (2-5) richtten The Foxes zich op bij Norwich City.

Jamie Vardy, ook tegen Arsenal al twee keer trefzeker, benutte na een klein halfuur een strafschop, waarmee hij zijn zevende treffer van het seizoen maakte. Jeffrey Schlupp maakte vlak na rust ook 0-2, voordat de thuisclub via invaller Dieumerci Mbokani wat terugdeed. Norwich staat nu dertiende, Leicester deelt nu de derde plek met Crystal Palace.