Nederlands elftal kan opnieuw niet winnen van Portugal

Het Nederlands elftal bezweek in Faro pas in de slotfase voor de druk van Portugal. Het oefenduel eindigde daardoor in een gelijkspel: 1-1.

Nederlands elftal kan opnieuw niet winnen van Portugal

In het warme Faro speelden Portugal en Nederland de reprise van het Europees kampioenschap in Polen en Oekraïne. Vorig jaar wonnen de Portugezen met 2-1 en schakelde daarmee Oranje uit in de groepsfase. Alleen bij een zege had het team van de toenmalige bondscoach Bert van Marwijk een kleine kans het vege lijf te redden.

Met minder spanning op de wedstrijd maakte het Nederlands elftal nu een meer evenwichtige indruk. Al ontbrak voorin vaak een goede voortzetting. Op het middenveld, waar Rafael van der Vaart de lijnen zou moeten uitzetten, werd een goede dirigent node gemist. De speler van HSV kon dan ook gaan douchen in de rust en werd vervangen door Marco van Ginkel.

Toch kwam Oranje al in de eerste helft op voorsprong. Nadat het eerste offensief van Ronaldo en co was weggeëbd, gebruikte Jeremain Lens op rechts bij de achterlijn zijn lichaam goed, legde de bal terug buiten de rand van het zestienmetergebied waar Kevin Strootman (foto) klaar stond om de bal onberispelijk langs binnenkant paal in te schieten.

Portugal was vervolgens voor rust slechts sporadisch gevaarlijk. Maar in de 26ste minuut had de ploeg van bondscoach Paulo Bento op gelijke hoogte moeten komen. Een goede voorzet van Danny werd door Rúben Micael van dichtbij naast geschoten. In de defensie van Oranje klopte op dat moment weinig. De middenvelder van Portugal stond geheel vrij.

Opvallend genoeg werd kort na rust en dus niet in de pauze Paul Verhaegh gewisseld en ging Ricardo van Rhijn rechtsback spelen. De goed acterende debutant van FC Augsburg had voor rust een paar keer stevig ingegrepen en riskeerde daarbij een gele kaart.

Huntelaar
Halverwege de tweede helft verliet ook aanvoerder Robin van Persie het warme strijdperk aan de Algarve. Zijn vervanger Klaas-Jan Huntelaar werd direct in stelling gebracht, maar kwam een paar metertjes te kort. In de slotfase drong Portugal sterker aan om een smadelijke thuisnederlaag te voorkomen.

Al eerder had doelman Michel Vorm Nederland op knappe wijze gered na een inzet van Fábio Coentrão. Ook bij een schot van Ronaldo toonde de doelman van Swansea City zijn kwaliteiten. De druk op het Oranje-doel nam toe, maar het zo bekritiseerde centrale duo van Feyenoord, Stefan de Vrij-Bruno Martins Indi hield lang stand. De Portugezen konden vooral aan de kant van linksback Daley Blind vrijelijk opkomen en voorzetten.

In de 87ste minuut moest Oranje, dat wel gevaarlijk was in de tegenstoten, dan ook buigen. Na een hakje van Pepe kon Ronaldo toch zijn feestje vieren in zijn eigen theater. Portugal ging nog op jacht naar het winnende doelpunt, maar daarvoor restte te weinig tijd. In twaalf ontmoetingen heeft het Nederlands elftal Portugal nu slechts één keer verslagen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen