Nederlanders in de Premier League: Vurnon Anita

Reacties

Tijdens de Maand van het Engelse voetbal belichten we de Nederlanders met de meeste wedstrijden in de Premier League. We gaan vandaag verder met de nummer 21 op die lijst: Vurnon Anita, die sinds de start van de Premier League in de zomer van 1992 tot 88 wedstrijden kwam op het hoogste niveau in Engeland.

Nederlanders in de Premier League: Vurnon Anita

'Voor Newcastle United zal hij nooit een dragende speler worden, maar hij blijft er wel overeind.' Met die woorden sprak Marcel Brands zijn verbazing uit over de transfer van Vurnon Anita naar The Magpies. De club uit The Toon haalde hem in het seizoen 2012/13 op bij Ajax.

'Ik vind het nog altijd een van de meest wonderbaarlijke transfers', zette de technisch directeur van PSV zijn verwondering nog ietwat verder aan in zijn interview met het Algemeen Dagblad. 'Laten we eerlijk zijn: bij Ajax was hij bijna wisselspeler en op ons lijstje bij PSV heeft hij nooit gestaan. Maar kennelijk is zijn basis bij Ajax en in de Eredivisie goed genoeg geweest.'

De eerste bewering – dat hij in Amsterdam 'bijna wisselspeler' was onder trainer Frank de Boer – klopt niet helemaal, want in zijn laatste volledige seizoen in Nederland miste hij slechts één wedstrijd. Toch is de naam Anita nooit onomstreden gebleken in en rondom De Arena. Het ietwat potige mannetje op het middenveld deed dan wel zijn werk, maar viel nooit op. Hij scoorde in zeven Eredivisie-seizoen slechts vijf keer en bleek ook over een enorme creativiteit te beschikken.

Vurnon Anita in een kenmerkende pose: verwikkeld in een verbeten duel op het middenveld. Dit keer met Nathan Dyer (Swansea City) als opponent.
Vurnon Anita in een kenmerkende pose: verwikkeld in een verbeten duel op het middenveld. Dit keer met Nathan Dyer (Swansea City) als opponent.

Maar met de puinruimer in het middenrif van het door De Boer geboetseerde succeselftal boekte Ajax vele successen. Mede door Anita's inbreng konden de Amsterdammers vanaf het seizoen 2010/11 twee kampioenschappen op rij bijschrijven. In het derde seizoen waarin de titel naar de hoofdstedelingen ging, was de in Willemstad geboren Anita al na één competitieduel vertrokken.

Want het werkethos van de Nederlander werd in de natuurlijke habitat van The Geordies wél gewaardeerd. 'Zijn vertrek is voor ons een aderlating', somberde De Boer na de bekendmaking van het vertrek van Anita, om die teleurstelling daarna te verklaren. 'Hij weet als geen ander zijn eigen belang ondergeschikt te maken aan het teambelang.'

Ook in Engeland blijkt de nu 26-jarige middenvelder een mannetjesputter, bereid om het vuile werk voor anderen op te knappen. Al is hij in Newcastle niet de enige speler met die kwaliteiten. Anita moest concurreren met een andere ex-Eredivisie-speler: Cheick Tioté (voormalig FC Twente).

Ook Yohan Cabaye en James Perch zaten hem in de afgelopen drie seizoenen nog weleens in de weg, maar met hun vertrek naar respectievelijk Paris Saint-Germain en Queens Park Rangers en de huidige afwezigheid van Jack Colback (knieblessure) mag Anita nog hopen op heel wat meer dan de 88 Premier League-wedstrijden (daarin één goal en drie assists) die hij nu op zijn palmares heeft staan.

Vurnon Anita in de Premier League:
Seizoen Club Duels Goals
2012/13 Newcastle United 25 0
2013/14 Newcastle United 34 1
2014/15 Newcastle United 19 0
2015/16* Newcastle United 11 0
* tot en met speelronde 12
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.