Nederlanders in de Premier League: Nigel de Jong

Reacties

Tijdens de Maand van het Engelse voetbal belichten we de Nederlanders met de meeste wedstrijden in de Premier League. We gaan vandaag verder met de nummer 16 op die lijst: Nigel de Jong, die tot 104 duels kwam in de hoogste afdeling van Engeland.

Nederlanders in de Premier League: Nigel de Jong

De koopwoede van Manchester City kende bij de jacht op sportief herstel geen grenzen meer. Maar waar het lang aan ontbrak bij de tweede club van Manchester, was een beetje ruggengraat. Die conclusie trok de toenmalige manager Mark Hughes, waarna de club in de winter van 2009 diep in de buidel tastte voor Nigel de Jong. Voor een kleine twintig miljoen euro werd de bikkelharde controleur losgeweekt bij Hamburger SV. En zo zag trainer Martin Jol na Rafael van der Vaart weer een van zijn beste spelers bij de Duitse club vertrekken.

Onder Hughes' opvolger Robert Mancini speelde De Jong misschien wel zijn beste wedstrijden voor Manchester City, als regelaar die op het middenveld tussen alle sterren de balans bewaakte. Meedogenloos in de duels, wat hem bij tegenstanders op de nodige kritiek kwam te staan. Zo werd hij aan de schandpaal genageld om een trap op het borstbeen van Xabi Alonso in de WK-finale met Nederland tegen Spanje in 2010 en brak Hatem Ben Arfa een paar maanden later zijn kuit- en scheenbeen na een charge van De Jong tijdens het competitieduel met Newcastle United.

Aanvallend gezien was zijn inbreng gering, met slechts één competitiegoal in een gewonnen duel met West Ham United (2-1). Kaarten pakte hij wel met flinke regelmaat. Liefst 24 gele, geraffineerd als hij te werk ging om nooit weggestuurd te worden tijdens een Premier League-duel. De Jong beheerst de kunst om op het randje van het toelaatbare te spelen immers als geen ander. Niet de televisiebeelden, maar de scheidsrechter bepaalt tot hoever hij mag gaan. Binnen dat kader haalde hij wekelijks het maximale eruit, zoals de hartstochtelijke fans van City dat graag zagen.

De Jong won met Manchester City in drieënhalf jaar tijd de landstitel, de FA Cup en de Super Cup. Hij maakte de wederopstanding mee van de club, die zich voor het eerst sinds 1968 weer de beste van Engeland mocht noemen. En de Oranje-international was daarbij een onomstreden basiskracht, al voelde hij naar eigen zeggen de concurrentie voor zijn positie later toenemen. AC Milan kon hem door zijn in 2013 aflopende contract vlak voor het verstrijken van de transfermarkt het jaar daarvoor tegen een zwaar gereduceerd tarief overnemen.

Want 3,5 miljoen euro voor iemand van zijn kaliber, dat is wat ze in zijn geboortestad Amsterdam 'een schijntje' zouden noemen.

Nigel de Jong in de Premier League:
Seizoen Club Duels Goals
2008/09 Manchester City 16 0
2009/10 Manchester City 34 0
2010/11 Manchester City 32 1
2011/12 Manchester City 21 0
2012/13 Manchester City 1 0
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.