Nederlanders in de Premier League: Jaap Stam

Reacties

Tijdens de Maand van het Engelse voetbal belichten we de Nederlanders met de meeste wedstrijden in de Premier League. We gaan vandaag verder met de nummer 28 op die lijst: Jaap Stam, die sinds de start van de Premier League in de zomer van 1992 tot 79 wedstrijden kwam op het hoogste niveau in Engeland.

Nederlanders in de Premier League: Jaap Stam

Op 22-jarige leeftijd is Stam nog speler van SC Cambuur in de Eerste Divisie, maar vanaf de zomer van 1995 gaat het snel met De Rots van Kampen. Na een half jaar Willem II lijft PSV hem in januari 1996 in. Weer tweeënhalf jaar later maakt Stam de overstap naar Manchester United.

In de Premier League kent Stam nauwelijks aanpassingsproblemen. De centrale verdediger verovert al snel een basisplaats en in zijn eerste seizoen wint hij de treble - het kampioenschap, de FA Cup én de Champions League - met United. Het seizoen daarop is ook de wereldbeker voor clubteams een prooi voor The Red Devils.

Stam lijkt op weg een legende te worden op Old Trafford, maar na het uitbrengen van zijn biografie komt het tot een breuk met manager Sir Alex Ferguson. Die besluit Stam na drie jaar - en 79 duels in de Premier League - te verkopen aan Lazio, maar geeft later toe daar enorm veel spijt van te hebben gekregen.

Na drie seizoenen Lazio en twee bij AC Milan keert Stam in de zomer van 2006 terug in Nederland, waar hij na ruim een seizoen in dienst van Ajax zijn actieve loopbaan beëindigt. Op dit moment is de 67-voudig international in Amsterdam actief als assistent-trainer van Jong Ajax.

Jaap Stam in de Premier League:
Seizoen Club Duels Goals
1998/99 Manchester United 30 1
1999/00 Manchester United 33 0
2000/01 Manchester United 15 0
2001/02 Manchester United 1 0
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.