NEC vertrouwt op nieuwelingen in Gelderse burentwist

NEC vertrouwt op nieuwelingen in Gelderse burentwist

data-height="112" data-width="397" data-align="clear" data-caption="" src="http://www.vi.nl/upload/bcc67943-ab7a-490b-b9e7-b843134a924a_image4527423654945747150.jpg" /> NEC en Vitesse staan in de Eredivisie voor de 25ste keer tegenover elkaar in Nijmegen. De balans van die gespeelde duels in De Goffert slaat uit in het voordeel van de thuisploeg. Acht keer kaapte Vitesse een zege weg, twee keer werd het gelijk en veertien keer stapte NEC als winnaar van het veld. Het duel tussen NEC en Vitesse is een botsing tussen twee verschillende stijlen. Vitesse ontpopte zich in de eerste maanden van het seizoen als aanjager van de top, maar maakt een hectische tijd door. Trainer Fred Rutten hoopte op versterkingen, maar die bleven uit, waardoor hij het met zijn smalle selectie moet doen.

Een spelersgroep waarbij de basiself wel veel individuele kwaliteiten herbergt. Jonathan Reis moet het gat van Wilfried Bony invullen als meerwaarde in aanvallend opzicht, maar heeft zichtbaar moeite met die rol. Renato Ibarra en Gael Kakuta moeten vanaf de flanken met snelheid en een individuele actie voor de aanvoer zorgen richting spits Mike Havenaar.

Achter de aanval vormen Theo Janssen en Marco van Ginkel het complementaire duo op het middenvelder. Met hun specifieke kwaliteiten moeten ze het spel van Vitesse bepalen. Met Guram Kashia, Tomas Kalas en de offensieve back Patrick van Aanholt beschikt de Arnhemse club eveneens over een veelzijdige achterhoede.

Tegenover de specialisten van Vitesse staat een hecht collectief uit Nijmegen. Alex Pastoor heeft van NEC een geoliede machine gemaakt, dat vooral weet wat het wel en niet kan. De cijfers laten zien dat de ploeg niet over veel scorend vermogen beschikt, maar desondanks wel op een verdienstelijke zevende plek staat.

NEC opereert als een eenheid, waar ieder eerst vanuit het teambelang behoort te denken. Michel Breuer en Rens van Eijden tonen als centraal verdedigingsduo het ware gezicht van de ploeg. Spelers die te allen tijde inzet tonen en daarmee zorgt NEC als eenheid niet eenvoudig te verslaan is. De nieuwelingen Daan Bovenberg, Erik Falkenburg en Ruud Boymans zullen vanmiddag bij hun club een heftige vuurdoop beleven. De derby tegen aartsrivaal Vitesse staat garant voor strijd, passie en emotie. Met Falkenburg hoopt Pastoor een belangrijke schakel te hebben gevonden tussen middenveld en aanval.

Falkenburg moest het bij AZ voornamelijk stellen met invalbeurten, maar was daarin geregeld trefzeker. Hij is naar Nijmegen gehaald voor zijn scorend vermogen, maar bovenal om als aanvallende middenvelder rond de spits te spelen en de aanval van aanvoer te voorzien.

Zijn talent wordt erkend, maar in Nijmegen hoopt hij een lange serie neer te zetten. Vanmiddag komt hij direct in aanraking met hét gezicht van Vitesse. Hoewel Theo Janssen een aantal seizoenen acteerde bij FC Twente en Ajax, bleef hij onlosmakelijk verbonden aan Arnhem.

Janssen zal vanmiddag ongetwijfeld weer het mikpunt zijn van de Nijmeegse fans, alleen is dat voor de begaafde middenvelder doorgaans een extra prikkel om het beste uit zichzelf te halen. Vorige week leidde hij Vitesse hoogstpersoonlijk langs Ajax en als ervaren leider op het middenveld zal Janssen het belang van het duel met NEC overbrengen op de rest van de ploeg. NEC presteert boven alle verwachtingen. Als koploper van de middenmoot staat de Nijmeegse club op een keurige zevende plek. De doelstelling is meespelen om een plek in de play-offs en daar wordt door de ploeg van Alex Pastoor aan voldaan.

Hoewel de financiële middelen beperkt zijn, kende de club toch een uiterst succesvolle transferperiode. Rick ten Voorde, die onder Pastoor zijn basisplaats was kwijtgeraakt, werd verhuurd aan NAC Breda. Daarvoor in de plaats huurde NEC van AZ spits Ruud Boymans, middenvelder Erik Falkenburg, en werd verdediger Daan Bovenberg van FC Utrecht voor drieënhalf jaar gecontracteerd. NEC sprak geen moment uit gretig toe te willen slaan op de transfermarkt, maar deed dat wel.

Het tegenovergestelde had plaats in Arnhem. Vitesse is hyperambitieus, wil zo snel mogelijk voor het kampioenschap spelen en dus rekende trainer Rutten op de nodige versterkingen. Hij wilde er in elke linie een directe versterking bij hebben, maar kwam bedrogen uit.

Nicky Hofs en Gio Chanturia werden verhuurd, en daarvoor kwam zelfs Kelvin Leerdam niet per direct over van Feyenoord. De speler tekende al een contract voor na dit seizoen, maar alle partijen hoopten op een directe overgang. Het zette allemaal kwaad bloed bij Rutten, die na het bekerduel met Ajax afgelopen donderdag vernietigend uithaalde naar clubeigenaar Jordania. Hollywood aan de Rijn is weer in ere hersteld en vanmiddag zal uitwijzen of het invloed heeft op de sportieve prestaties. Een derby waar de gemoederen ongetwijfeld weer hoog zullen oplopen.

Bekijk hier al onze video's