Napoli maakt met bliksemstart einde aan illusies Inter

Napoli heeft vrijdagavond in eigen huis resoluut afgerekend met de illusies van Internazionale: 3-0. De ploeg van trainer Stefano Pioli zou door de eerste zege in Napels in bijna twintig jaar weer meetellen in de Serie A, maar keek al snel tegen een onoverbrugbare achterstand aan.

Inter had maandag nog vertrouwen getankt door tegen Fiorentina de eerste zege onder leiding van Pioli te boeken. Daardoor waren de Nerazzurri  nummer zeven Napoli, dat in november alleen van Udinese won (1-2), tot op vier punten genaderd. Vrijdagavond liet de ploeg van coach Maurizio Sarri er echter geen twijfel over bestaan wie de sterkste is van de twee.

Niet voor het eerst dit seizoen keek de oude ploeg van Frank de Boer al vroeg tegen een achterstand aan. Piotr Zielinski stond in de tweede minuut aan het einde van een fraaie aanval, met als hoogtepunt het terugkoppen van José María Callejón na een boogballetje van Marek Hamsík. Diezelfde Hamsík (foto) ontsnapte vier minuten later aan de buitenspelval en schoot droog de 2-0 binnen.

Marek Hamsik maakt zijn 104de officiële treffer in dienst van Napoli door Samir Handanovic uit een lastige hoek te passeren. De Slowaakse captain staat nu samen met voormalig ploeggenoot Edinson Cavani derde op de topscorerslijst aller tijden van de Zuid-Italiaanse club.

Doelman Samir Handanovic was daardoor na zes minuten al twee keer geklopt, maar voorkwam in het restant van de eerste helft bij kansen voor Manolo Gabbiadini en Hamsík dat de schade verder opliep. Daardoor kon Inter via aanvalsleider Mauro Icardi voorzichtig op zoek naar de aansluitingstreffer, maar die bleef mede dankzij enkele goede ingrepen van Napoli-doelman Pepe Reina uit.

Inter liet zich daardoor niet ontmoedigen en kwam na rust fel uit de kleedkamers. Het verzet was echter gebroken toen Lorenzo Insigne met enig fortuin zijn vierde treffer in de laatste drie Serie A-duels maakte. Het betekent dat Inter (achtste) voorlopig een pas op de plaats moet maken in de Serie A. Napoli houdt met 28 punten (zeven meer dan Inter) aansluiting met de Italiaanse subtop.