Na alle misère heeft Sunderland eindelijk weer wat te vieren

Sunderland heeft in de finale van de play-offs een terugkeer naar het Championship bewerkstelligd. The Black Cats rekenden op Wembley af met Wycombe Wanderers (2-0), waar krachtpatser Adebayo Akinfenwa zijn laatste wedstrijd speelde.

Sunderland degradeerde in 2017 uit de Premier League en daalde een jaar later al af naar het derde niveau. De vrije val werd gestopt, maar opklimmen lukte ook niet. In twee van de voorbije drie seizoenen eindigde de jacht op promotie in de play-offs. Die voorgeschiedenis zorgde nog voor wat extra druk voor de ontknoping deze zaterdag. Zou het bij de derde poging wel lukken om in de play-offs promotie af te dwingen?

Sunderland begon geweldig aan het slotstuk van het seizoen. De gevallen volksclub kwam via Elliot Embleton in de twaalfde minuut op voorsprong. De 23-jarige Engelsman pikte de bal op eigen helft vlak voor de middenlijn op en versnelde. Hij werd niet opgepakt en besloot op twintig meter van het doel maar eens uit te halen. De knal eindigde voorbij doelman David Stockdale, die missloeg toen hij de bal met zijn linkerarm dacht te keren (1-0).

Wycombe stelde teleur op Wembley en zakte met name in de eerste helft door het ijs. Sunderland controleerde de wedstrijd en kwam voor rust niet in serieuze problemen. Dat veranderde vroeg in de tweede helft, toen Sam Vokes voor doelman Anthony Patterson opdook na een misser in de Sunderland-defensie. De keeper won het één-tegen-één-duel met de 32-jarige Welshman. Wycombe probeerde met het laten invallen van Akinfenwa in het laatste kwartier te druk op te voeren.

De oersterke aanvaller, die op veertigjarige leeftijd een punt achter zijn carrière zet, stond vijf minuten binnen de lijnen toen Wycombe de genadeklap incasseerde. Ross Stewart verraste Stockdale met een schot in de verre hoek: 2-0. Sunderland trok de voorsprong over de streep, waarna de duizenden Sunderland-supporters op Wembley de promotie konden vieren. Na zware jaren krabbelt de club nu echt weer op.