Mutu kan Juventus en Livorno aansprakelijk stellen

Adrian Mutu kan toch nog beroep aantekenen tegen de miljoenenclaim die Chelsea bij hem heeft neergelegd. De Roemeense international kan in het uiterste geval Livorno en Juventus aansprakelijk stellen.

Mutu kan Juventus en Livorno aansprakelijk stellen

Het Arbitragehof voor de Sport (CAS) bepaalde vrijdag dat Mutu Chelsea zeventien miljoen euro schuldig is. De Engelse club had de Roemeense international in 2004 ontslagen na cocaïnegebruik en zag daardoor de eerder aan Parma betaalde transfersom van 24 miljoen euro als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Mutu kan bij de Zwitserse hoge raad beroep aantekenen tegen de uitspraak van het CAS. 'Die instantie kan onderzoeken of de uitspraak van het CAS in strijd is met de Zwitserse wet, maar de mogelijkheden zijn beperkt', zegt Wil van Megen, advocaat van FIFPro. De wereldwijde vakbond voor voetballers steunt Mutu.

'De uitspraak van het CAS is opmerkelijk', vindt Van Megen. 'Mutu moet namelijk een schadevergoeding betalen die is gebaseerd op een transfersom waarop hij zelf geen invloed heeft gehad. Bovendien heeft Chelsea zelf het risico genomen hem te ontslaan. Iedere andere club had er waarschijnlijk voor gekozen hem te verkopen om de schade zo veel mogelijk te beperken.'

Mocht Mutu ook bij de Zwitserse hoge raad geen gehoor vinden, dan is er volgens Van Megen nog een mogelijkheid voor de huidige aanvaller van Fiorentina om onder de miljoenenschuld uit te komen. 'Volgens de FIFA-reglementen is een club die een speler contracteert die een schadevergoeding moet betalen, zelf ook aansprakelijk voor het te betalen bedrag. Voor de FIFPro is het onacceptabel dat een individuele speler het slachtoffer wordt van een door clubs op hol geslagen markt.'

Mutu zou zich op basis van die regels kunnen wenden tot Juventus, dat hem transfervrij inlijfde, en Livorno, dat hem meteen weer van Juventus huurde.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen