Mulenga bezorgt FC Utrecht cruciale winst bij rentree

FC Utrecht zette een grote stap richting lijfsbehoud dankzij een overwinning op directe concurrent SC Cambuur. De van een ernstige blessure teruggekeerde Jacob Mulenga (foto) maakte het enige doelpunt: 1-0. Door de nederlaag ziet Cambuur een einde komen aan een ongeslagen reeks van zeven duels.

Voor beide clubs stond er behoorlijke druk op het duel in De Galgenwaard. Na een reeks van vier duels zonder overwinning had Utrecht de punten hard nodig om een gat te slaan met de degradatiezone, terwijl Cambuur ook nog niet veilig was én het moest doen zonder zijn succestrainer Dwight Lodeweges. Als gevolg van bedreigingen vanwege zijn overstap naar SC Heerenveen stapte hij dinsdag op.

In de eerste helft was Utrecht dominant, maar doelman Leonard Nienhuis hield de Domstedelingen van scoren af met een paar uitstekende reddingen. De pogingen van Mulenga en Adam Sarota strandden allebei op Nienhuis. Ondanks het Utrechtse overwicht was de grootste kans van de eerste helft voor Cambuur, dat via Elvis Manu en Jodi Lukoki razendsnel counterde na een corner van de thuisploeg. Manu zette Lukoki vrij voor doelman Robbin Ruiter, maar de rechtsbuiten schoot voorlangs.

Lat
Na rust bleef Utrecht flinke druk zetten op de defensie van de Leeuwarders. Dat had bijna een eigen doelpunt van Martijn van der Laan tot gevolg, maar hij zag de bal tot zijn geluk op de lat belanden in plaats van in het doel. In de 56ste minuut was het alsnog raak, voor Utrecht, kort nadat Martijn Barto een grote kans had gemist namens de bezoekers. Mulenga, die sinds 9 november niet meer in actie kwam vanwege een zware knieblessure, ontsnapte aan de defensie van Cambuur en prikte de bal onder Nienhuis door in het doel. Steve De Ridder leek even eerder hands te maken, maar arbiter Bjorn Kuipers floot niet af.

Met het inbrengen van Michiel Hemmen én Bartholomew Ogbeche zette Cambuur daarna vol in op de aanval, maar niet veel later moest de club met tien man door. Lucas Bijker werd weggestuurd na een aanslag op de enkel van Adam Sarota. Die rode kaart maakte het restant van de tweede helft een stuk eenvoudiger voor Utrecht, dat de overwinning dan ook gemakkelijk over de streep trok en daardoor net als Cambuur, dat nog steeds geen uitduel heeft gewonnen, nu 35 punten heeft. Met nog vier duels te spelen lijken beide clubs relatief veilig, want het gat met nummer zestien RKC Waalwijk bedraagt vijf punten.