Moyes werkt aan eerherstel bij Real Sociedad

Reacties

De 21ste speelronde in de Primera División gaat vrijdag om 20.45 uur van start. Vincent Okker, voor Voetbal International volger van de buitenlandse competities, blikt vooruit. Deze week David Moyes, als hoofdtrainer van Real Sociedad werkend aan zijn eerherstel.

Moyes werkt aan eerherstel bij Real Sociedad

Het zal nog wel een tijdje duren voordat de Engelse media hem écht op zijn prestaties gaan beoordelen. David Moyes werd in november benoemd tot hoofdcoach van Real Sociedad, maar over de wederopbouw van het team, de wedstrijden gaat het zelden. Interessanter voor het thuisfront is de gecultiveerde persconferentie waar Moyes in zijn beste Spaans Un, dos, tres, cuatro oplepelt. Of het bekerduel met Villarreal eerder deze maand waarin de Schot halverwege van het veld werd gestuurd. Eenmaal op de tribune plaatsgenomen was er het hilarische beeld dat Moyes dankbaar een handje chips aannam van een vriendelijke supporter.

Binnen een jaar ontslagen bij Manchester United, terwijl hij in 2013 als opvolger van legende Sir Alex Ferguson een zesjarig contract had getekend. David Moyes weet dat zijn reputatie groteske schade heeft opgelopen, een topclub in Engeland zal niet meer aan de orde komen. Maar hij kan zich vastklampen aan Steve McClaren, die acht jaar na zijn echec met de Engelse ploeg weer bijna volledig is gerehabiliteerd. Met Derby County doet hij volop mee om promotie naar de Premier League. Ook McClaren was eind 2007 persona non grata, toog naar het buitenland en verraste vriend en vijand door met FC Twente de landstitel (2010) te veroveren. Moyes weet dus wat hem te doen staat.

Tweemanstrijd
Met Real Sociedad zal de Schot, die begin november de taken overnam van de ontslagen Jagoba Arrasate, uiteraard geen zilverwerk veroveren in de Primera División. Ten tijde van zijn komst stond de Baskische formatie na elf speelronden op de negentiende plaats en mirakels in een competitie met de voorspelbare tweemanstrijd Messi-Ronaldo bestaan niet. Wel heeft Moyes enkele malen met Real Sociedad, bijgenaamd Txuriurdin (Baskisch voor wit en blauw), opzien gebaard. Met onder meer een 1-0 overwinning op Barcelona. In stadion Anoeta presteert de hoofdmacht dit seizoen opvallend. Vóór Moyes' hoogtepunt tegen Barcelona versloeg Real Sociedad ook de twee grootmachten uit Madrid, 4-2 tegen Real, 2-1 tegen Atlético. De kans dat er zaterdag bij Real Madrid iets te halen valt, is zeer gering. Als enige ploeg in de Primera División won Real Sociedad nog geen enkele wedstrijd buitenshuis dit seizoen.

Niettemin voelt Moyes zich prettig in Baskenland, waar hij relaxter overkomt dan in het hectische Manchester. Zijn persconferenties doet hij gewoon in het Engels, waardoor er van Louis van Gaal-achtige spraakverwarring nooit sprake is. Al luidt, net als in zijn periode bij Manchester United, de kritiek onder de fijnproevers dat het veldspel weinig attractief is. Na de 0-1 thuisnederlaag tegen Rayo Vallecano waren er zelfs fluitconcerten hoorbaar. Zelf klaagde Moyes recent over een te lage balcirculatie. Duidelijk is dat de selectie nog niet negentig minuten kan uitvoeren wat Moyes voor ogen heeft. Dit blijkt onder meer uit de drie competitieduels waarin een voorsprong in de slotfase werd weggeven. Alleen al daarom hoopt de technische staf de selectie dit weekend nog te kunnen versterken met twee verse krachten.

Finnbogason
In de huidige selectie lijkt Alfred Finnbogason afgeschreven als spits. Vorig seizoen in het shirt van SC Heerenveen nog topscorer van de Eredivisie, nu vaste bankzitter bij Real Sociedad. In de Primera División kwam de IJslander nog niet tot scoren; de laatste wedstrijd tegen Eibar bleef hij zelfs negentig minuten op de reservebank. Een opvallende wijziging van Moyes is de keeperswissel, de pas 22-jarige Geronimo Rulli kreeg de laatste vijf duels de voorkeur boven Eñaut Zubikarai.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.