Mourinho creëert weer hitsig sfeertje bij Chelsea

Reacties

De 23ste speelronde in de Premier League begint zaterdag om 13.45 uur. VI-redacteur Süleyman Öztürk blikt vooruit op de belangrijkste wedstrijden.

Mourinho creëert weer hitsig sfeertje bij Chelsea

In José Mourinho’s web van intriges begint een wedstrijd ver voor de aftrap. Het contact met de media is van levensbelang. De persconferentie grijpt de Portugees aan de regie te nemen. Om te irriteren, om uit te dagen of de aandacht te verleggen van een probleem. De voorbije weken sprak hij voortdurend over een samenzwering tegen zijn club. Chelsea wordt zwart gemaakt door journalisten, collega-managers en analisten op televisie. Van buitenaf wordt campagne gevoerd om zijn elftal op de knieën te krijgen.

Met de buitenwereld als gemeenschappelijke vijand creëert hij een hitsig sfeertje. Een elftal dat met het schuim op de kaken de spelerstunnel betreedt, klaar om zich als groep op te offeren. Vanaf begin januari is Mourinho bezig dat verhaal te construeren, kleine delen die straks allemaal samenkomen tegen Manchester City en de door hem gehate Manuel Pellegrini. De 31ste januari stond al tijden met rode letters in zijn agenda.

Chelsea is een ploeg met zwakke plekken, dat is zeker. Tottenham Hotspur toonde dat ondubbelzinnig aan op White Hart Lane. José Mourinho is een meester in het maskeren van de mankementen. Door ergens anders een brandje te stichten.

Duistere kant
Tot het tweeluik met Liverpool in de League Cup werd het elftal geroemd om het soms spectaculaire voetbal. Het spel was hier en daar inderdaad spektakelrijk. Dat mag ook wel met spelers als Cesc Fabregas, Eden Hazard, Oscar en Willian. Maar de kracht van Chelsea is tegelijkertijd dat het ook een ander gezicht heeft. Een duistere kant die nodig is om bepaalde topduels te winnen.

Toevallig is het niet dat Mourinho opleeft naarmate de druk toeneemt. The Special One krijgt energie van de clashes die er daadwerkelijk toedoen. Die verbetenheid weet hij vaak ook over te brengen op zijn spelers. Chelsea kan een onuitstaanbare boevenbende zijn die kiest voor het lelijke van het voetbal. Mourinho is pragmatisch, hij denkt in zeges en titels. Het mooie voetbal is voor de Arsène Wengers van deze wereld.  Bovendien, vindt Mourinho, is verdedigen ook een edele kunst waarvoor je best mag applaudisseren. Zo verwoordde hij dat eerder dit seizoen:  There are some footballing Einsteins out there who don't believe they should praise defensive teams.

Chelsea hoeft ook niet per se te winnen vanavond. Het is Manchester City dat vijf punten achter staat. Pellegrini zal een strijdwijze moeten vinden om de blauwe muur te breken zonder achterin te veel ruimte weg te geven. City is achterin kwetsbaar doordat de backs vaak onderweg zijn. Heel veel komt aan op de alertheid van het centrale duo. Iemand als Eden Hazard weet die ruimtes perfect te bespelen bleek tijdens vorige ontmoetingen.

Programma
Hull City 31-01
13:45
Newcastle United
Crystal Palace 31-01
16:00
Everton
Liverpool 31-01
16:00
West Ham United
Manchester United 31-01
16:00
Leicester City
Stoke City 31-01
16:00
Queens Park Rangers
Sunderland 31-01
16:00
Burnley
West Bromwich Albion 31-01
16:00
Tottenham Hotspur
Chelsea 31-01
18:30
Manchester City
Arsenal 01-02
14:30
Aston Villa
Southampton 01-02
17:00
Swansea City
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.