Monsterzege VVV, NAC onderuit in spektakelstuk

VVV-Venlo heeft de titelaspiraties onderstreept ten koste van Helmond Sport. NAC Breda moest na een spectaculaire thuisnederlaag terrein prijsgeven.

VVV-Venlo – Helmond Sport 7-0
VVV-Venlo heeft na de uitglijder tegen Jong PSV een volgende overtuigende stap gezet op weg naar de titel in de Jupiler League. Helmond Sport had niets in te brengen in De Koel, waar Vito van Crooy in de eerste helft de Limburgse koploper op het spoor zette van de achttiende zege van het seizoen. Na rust was het pleit binnen tien minuten beslecht. Joey Sleegers en Jerold Promes legden de basis voor een afstraffing voor Helmond Sport, dat door doelpunten van Ralf Seuntjens, Clint Leemans, Danny Post en Gedion Zelalem met een pak slaag huiswaarts keerde.

Door de eclatante zege vergrootte VVV de voorsprong op de achtervolgers Jong Ajax, FC Volendam en MVV Maastricht, die maandag de achterstand weer kunnen terugbrengen.

NAC Breda – RKC Waalwijk 2-3
Voor NAC was al vroeg in de wedstrijd duidelijk dat het een lastig karwei zou worden tegen RKC Waalwijk. Aanvaller Danny Verbeek mocht zich dat aanrekenen, want hij kreeg al in de derde minuut een rode kaart na een overtreding op Mark Engberink. Met een man minder werd de fortuinlijke openingstreffer van Kenny Anderson nog ongedaan gemaakt door Cyriel Dessers.

Na de 1-2 van Moussa Sanoh bood de uitsluiting van RKC-doelman Tamati Williams wegens hands NAC Breda nieuwe hoop. Invaller Jari Oosterwijk, die deze week in genade was aangenomen, gaf die gestalte met de 2-2. Maar Daan Rienstra zorgde kort daarna voor de kater in het Rat Verlegh Stadion.

SC Cambuur – Fortuna Sittard 1-1
SC Cambuur heeft de kansen op de derde periodetitel verder verkleind. Vier dagen na de afstraffing bij De Graafschap leverde ook het thuisduel met Fortuna Sittard geen succes op, waardoor de Friese formatie verzuimde te klimmen in de derde periodestand.

Finn Stokkers was met zijn derde treffer op rij voor de Limburgers de gevierde man bij de gasten, die met trainer Sunday Oliseh de weg uit de gevarenzone voorzichtig vervolgden. Want het doelpunt was genoeg voor een punt. Martijn Barto voorkwam tien minuten na rust dat SC Cambuur met lege handen achterbleef door de 1-1 te maken.

FC Eindhoven – FC Oss 1-2
Tom Boere heeft de draad weer opgepakt als goalgetter. De spits, die in de winterstop een transfer zag mislukken, brak tegen zijn voormalige club FC Eindhoven na drie duels zonder goal uit een strafschop de ban. Zijn 25ste treffer van het Jupiler League-seizoen bleek de opmaat voor een mooie avond voor Boere en FC Oss. Want een half uur voor tijd nam hij ook de 0-2 voor zijn rekening, waarmee hij de ploeg van trainer François Gesthuizen de negende overwinning van het seizoen bracht. FC Eindhoven kwam niet verder dan een treffer van Mart Lieder.

FC Emmen – De Graafschap 2-0
De Graafschap heeft het eerste succes onder trainer Henk de Jong geen vervolg kunnen geven op vreemde bodem. De Superboeren lieten de fraaie zege op SC Cambuur volgen door een miskleun bij FC Emmen. Keeper Filip Bednarek mocht zich de nederlaag aanrekenen, want de Poolse goalie verkeek zich op een vrije trap van Youri Loen. De invaller legde daardoor met zijn goal na een uur de basis voor de Drentse overwinning, die door de late treffer van Cas Peters werd veiliggesteld.

Telstar – Achilles '29 1-1
Hekkensluiter Achilles '29 heeft een punt gepakt op bezoek bij Telstar. De Groesbeekse formatie kwam in de eerste helft dankzij een kopbal van Antonio Stankov op voorsprong. Emir Smalic had koud begonnen aan de tweede helft de kans de marge te vergroten na een blunder van Telstar-keeper Boy de Jong. Maar de aanvaller miste en Achilles '29 kreeg daarvoor een klein half uur voor tijd de rekening gepresenteerd. Mohammed Ajnane tekende uit een strafschop voor de gelijkmaker. De penalty was toegekend na een overtreding van Frank Korpershoek.