Moniz: 'Ferencváros nog steeds het Ajax van Hongarije'

Ricardo Moniz debuteert zaterdag als trainer Ferencváros tijdens het thuisduel met Honved Boedapest. Dinsdag werd de 48-jarige oefenmeester aangesteld bij de Hongaarse recordkampioen (28 landstitels).

Moniz: 'Ferencváros nog steeds het Ajax van Hongarije'

'De laatste jaren heeft deze club wat glans verloren, maar nog altijd is Ferencváros het grootste en populairste team van het land; het Ajax, het Feyenoord van Hongarije', zegt Moniz tegenover VI.

In juni stapte de Nederlander op bij Red Bull Salzburg, waarmee hij vorig seizoen de landstitel en beker won. In Boedapest is Moniz de opvolger van trainer Lajos Détári, die vanwege de slechte competitiestart (één zege na vier speelronden) werd ontslagen.

'Het doel bij Ferencváros is om ontwikkeling en resultaat te integreren. Hier moet iets ontstaan dat blijvend is', zegt Moniz, eerder werkzaam bij onder meer Tottenham Hotspur en Hamburger SV. 'Bij Red Bull Salzburg is dat vorig seizoen gelukt. Hier zijn de middelen financieel een stuk beperkter, er is nagenoeg niets mogelijk. Maar dat zie ik vooral als uitdaging. Overal waar ik gewerkt heb, had ik de overtuiging dat kwaliteit ook te creëren is.'

'Ambities heeft de club wel', vervolgt hij. 'De voorzitter (Gábor Kubatov, red.) wil ook dat de jeugdopleiding Hongaarse talenten aan het eerste elftal gaat leveren. Dat is een proces dat van onderaf aan moet worden opgebouwd. Tegelijkertijd is er bij het eerste elftal veel druk om aan te haken bij de top van de competitie. Het doel is een topvijfklassering; na de elfde plaats van vorig seizoen zijn daarmee al heel tevreden.' (Vincent Okker) Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's