Modric velt Turkije in Kroatische kansenregen

Kroatië heeft in de eerste wedstrijd uit Groep D Turkije met 1-0 verslagen. Een goal van Luka Modric maakte het verschil in Parijs, waar de Turken tot het laatste fluitsignaal hoop op een punt koesterden omdat de Kroaten nalieten de nekslag uit te delen.

Al in de eerste minuut werden de bedoelingen van Kroatië duidelijk. De even ervaren als offensieve rechtsback Darijo Srna stoomde op en zag zijn voorzet via het hoofd van Ivan Rakitic maar net voorlangs gaan. Na mogelijkheden voor Marcelo Brozovic (kopkans) en Milan Badelj (schot) meldde ook Turkije zich. Ozan Tufan zag hoe zijn kopbal met de nodige moeite en vlak voor de lijn uit het doel werd gehouden door goalie Danijel Subasic.

Vlak voor rust was het wel raak. Modric nam een uit het zestienmetergebied van Turkije weggewerkte bal vanaf twintig meter in één keer op de slof. Hoewel de bal met een vervelende stuiter voor zijn neus viel, ging doelman Volkan Babacan niet helemaal vrijuit bij het doelpunt.

Na rust kreeg Kroatië diverse mogelijkheden om het duel te beslissen. Een vrije trap van Srna belandde tegen de lat en even later was een rebound niet aan hem besteed toen Babacan de bal wegbokste. Omdat ook de daaropvolgende kansen gemist werden en Ivan Perisic met een kopbal de lat raakte, bleef het spannend. Maar doelpunten vielen er niet meer in het Parc des Princes. Ook de invalbeurt van supertalent Emre Mor bood voor Turkije, met alleen in de eerste helft de in Zaandam geboren Oguzhan Özyakup binnen de lijnen, geen soelaas meer.

Door de zege zit Kroatië in Groep D in een zetel met het oog op plaatsing voor de volgende ronde. Maandag nemen groepsgenoten Spanje en Tsjechië het tegen elkaar op. Vrijdag treft Kroatië, dat in 2008 in een sensationele EK-kwartfinale nog werd uitgeschakeld door de ploeg van bondscoach Fatih Terim, Tsjechië en treden de Turken aan tegen de regerend Europees kampioen.

Lees over deze wedstrijd ook een uitgebreide analyse op VI.nl. Ook kiest onze analyticus een Man van de Wedstrijd en worden de cijfers uitgedeeld.

Bekijk hier het liveverslag van het duel.