EK-debuut voor Albanië, Zwitsers azen op primeur

Reacties

In Groep A speelt Albanië zijn eerste EK-wedstrijd ooit. Tegenstander is Zwitserland, dat aan zijn vierde EK begint. OPTA selecteerde enkele opvallende feiten over het duel dat om 15.00 uur begint in Lens.

EK-debuut voor Albanië, Zwitsers azen op primeur

● Zwitserland speelde tot nu toe zes interlands tegen Albanië en verloor nog nooit (W5, G1). Bovendien kwam het Alpenland in die duels altijd tot scoren.

● De Zwitsers nemen voor de vierde keer deel aan een EK-eindronde. Bij de drie vorige EK's was de groepsfase telkens het eindstation.

● Zwitserland won maar één van zijn negen wedstrijden op EK-eindronden. Dat gebeurde tegen Portugal op het EK 2008 (2-0). De overige acht duels mondden uit in twee gelijke spelen en zes nederlagen.

● Zwitserland slaagde er tijdens zijn vorige drie EK's niet in zijn openingswedstrijd te winnen (G2, V1): 1-1 tegen Engeland in 1996, 0-0 tegen Kroatië in 2004 en 0-1 tegen Tsjechië in 2008.

Beeld tijdens het EK-duel Zwitserland-Turkije van 2008.
Beeld tijdens het EK-duel Zwitserland-Turkije van 2008.

● Albanië is een van de vijf debutanten op de eindronde in Frankrijk. Wales, Noord-Ierland, IJsland en Slowakije zijn de andere vier nieuwkomers.

● Net als voor IJsland is het EK in Frankrijk het eerste landentoernooi ooit voor Albanië. Wales, Noord-Ierland en Slowakije namen eerder al eens deel aan (minimaal) één WK-eindronde.

● Van de 23 landen die zich moesten kwalificeren voor de eindronde in Frankrijk maakte Albanië de minste doelpunten: zeven in zeven duels (exclusief de wedstrijd tegen Servië, die reglementair werd omgezet in een 3-0 zege voor de Albaniërs).

● De Albanese internationals Amir Abrashi, Arlind Ajeti, Migjen Basha, Shkëlzen Gashi en Frédéric Veseli zijn allemaal geboren in Zwitserland.

Bron: Opta Sports

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.