'Mitchell wilde elke bal hebben, ook als hij niet vrij stond'

Reacties

Feyenoord lichtte onlangs de tweejarige optie in het contract van Mitchell Te Vrede. De stand-in van Graziano Pellè kwam via een omweg terecht bij de Rotterdammers en start de laatste weken in de basisopstelling. Vroegere trainers van Te Vrede, André Hoekstra en Dennis Haar, vertellen Voetbal International over hun ervaringen met de spits.

'Mitchell wilde elke bal hebben, ook als hij niet vrij stond'

De aanvaller vertrok in 2008 van amateurclub AFC Amsterdam naar de jeugdopleiding van AZ. Daar kwam hij als eerstejaars A-speler binnen. Een jaar later maakte Te Vrede de stap naar de beloften van AZ, maar kwam daar niet aan spelen toe. 'Hij trainde bij de beloften, maar speelde op zaterdag wedstrijden voor de A1. Van dat team was ik destijds de trainer', vertelt Haar.

Te Vrede schoot de ene na de andere bal tegen de touwen. 'Mitchell was teleurgesteld dat hij bij de beloften niet aan spelen toekwam, maar daar had hij Graziano Pellè en Charlison Benschop voor zich. Dat zegt genoeg. Hij pakte dat echter heel goed op. Dat seizoen werd hij topscorer in de competitie van de A1', blikt Haar terug.

De spits kreeg de kans om te ruiken aan het echte werk. Excelsior promoveerde in het seizoen 2010/2011 naar de Eredivisie en toonde interesse in de Amstelvener. Te Vrede kon bij AZ blijven, maar had wel oren naar een transfer en zo geschiedde. Hoekstra (51), destijds assistent-trainer van Excelsior en hoofdtrainer van het beloftenelftal, had de jongeling regelmatig onder zijn hoede.

Excelsior
Bij de Kralingers wilde het niet vlotten. 'In de eerste seizoenshelft kwam hij geregeld aan spelen toe bij het eerste, maar Excelsior speelde erg verdedigend waardoor Mitchell niet uit de verf kwam. Hij sloot zich in de tweede seizoenshelft bij de beloftengroep aan, waar ik hoofdtrainer was. Daar liet Mitchell zien waarvoor we hem gehaald hadden. Hij scoorde bijna elke wedstrijd.'

'Het verwachtingspatroon bij Excelsior was denk ik te hoog en Mitchell maakte het niet waar. Bovendien was het niet makkelijk dat hij bij een verdedigende ploeg als Excelsior in de Eredivisie debuteerde. Het zou voor hem handiger zijn geweest als we dat seizoen in de Jupiler League hadden gespeeld. Dan weet ik zeker dat-ie er twintig had gemaakt. Nu liep het anders.'

Aanspeelpunt
Haar, tegenwoordig assistent-trainer van het eerste van AZ, was verrast door Te Vrede's kwaliteiten. 'Hij is groot en sterk, dus ik kon hem als aanspeelpunt gebruiken, wat je nu ook bij Feyenoord terugziet. Daarnaast beschikte hij over een redelijk hoge sprintsnelheid, dus konden zijn medespelers hem ook in de diepte bereiken. Zijn mentaliteit was uitstekend. Hij zag in dat dit zijn kans was om door te breken in het profvoetbal. Het seizoen daarop vertrok hij naar Excelsior.'

Mitchell Te Vrede in extase na zijn doelpunt in het competitieduel met oud-club AZ (2-2) op 10 november 2013. Zijn ploegmaten Ruben Schaken en Tonny Vilhena vieren de gelijkmaker met hem mee.
Mitchell Te Vrede in extase na zijn doelpunt in het competitieduel met oud-club AZ (2-2) op 10 november 2013. Zijn ploegmaten Ruben Schaken en Tonny Vilhena vieren de gelijkmaker met hem mee.

'Omdat hij pas laat het profvoetbal in stroomde, was zijn techniek ondermaats. Dat wist hij zelf ook en daar werkte hij aan. Mitchell overschatte zichzelf soms een beetje. Hij wilde namelijk elke bal hebben, ook als hij niet vrij stond. Verder was hij een goede jongen en ik heb geen slecht woord te melden over zijn werkhouding. Die was namelijk uitstekend.'

Toekomst
Hoekstra heeft naar eigen zeggen altijd vertrouwen in Te Vrede gehad. 'Nu moet hij de belofte zien in te lossen. Mitchell is 22 jaar en dan is het belangrijk om veel aan spelen toe te komen. Hij heeft nog geen volledig seizoen in de Jupiler League of Eredivisie gespeeld. Dat zou hem goed doen en dan kan hij z'n kwaliteiten laten zien.'

Dat is volgens de 37-jarige Haar ook de bedoeling. 'Ik ben hem een beetje uit het oog verloren, maar toen wij dit seizoen met AZ tegen Feyenoord speelden, viel hij me in positieve zin op (Te Vrede stond toen in de basis bij de Rotterdammers, red.). Ik zag dat hij stappen had gemaakt. Nu moet hij een basisplek bij een Eredivisie-club zien te veroveren en ik verwacht dat hem dat zeker gaat lukken. Of dat nu bij Feyenoord is, of ergens anders.' (Willem Brouwer)

In Voetbal International 13 staat een groot interview met Mitchell Te Vrede. De nieuwste editie van het blad is hier te bestellen.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.