Minder balbezit Barcelona op feestje van Pedro en Fabregas

Mede dankzij een hattrick van Pedro won Barcelona eenvoudig bij Rayo Vallecano (4-0). De Catalanen hadden echter voor het eerst sinds lange tijd minder balbezit dan hun tegenstander.

Barcelona kende een zeer moeizame eerste helft. Na ruim een half uur zorgde Lionel Messi er toch voor dat Barcelona de score kon openen. De Argentijn omspeelde een tegenstander en stuurde Pedro weg, die met links de bal in de verre hoek schoot.

Drie minuten later lag de bal aan de andere kant echter op de strafschopstip. Roberto Trashorras legde aan, maar hij zag zijn inzet gekeerd worden door doelman Victor Valdés, die drie dagen eerder tegen Ajax ook al een strafschop van Kolbeinn Sigthorsson tegenhield .

Direct na de hervatting tikte Pedro op aangeven van Cesc Fabregas zijn tweede treffer van de avond binnen. Voor Fabregas was het alweer zijn 150ste assist in zijn carrière. In de 72ste minuut maakte Pedro ook zijn derde treffer van de avond op aangeven van Neymar, die daarvoor zelf de paal raakte.

Voor de Spaanse vleugelaanvaller betekende het zijn eerste hattrick in zijn carrière bij Barcelona. Hij scoorde wel zes keer eerder tweemaal in één wedstrijd. Voor Spanje maakte hij al wel een hattrick. Op 12 oktober 2012 velde hij Wit-Rusland (4-0) met drie goals.

Voor Fabregas werd het helemaal een bijzondere wedstrijd toen hij tien minuten voor tijd de eindstand bepaalde op 4-0. Dat was namelijk zijn honderdste officiële doelpunt in zijn carrière. Fabregas maakte dertig doelpunten voor Barcelona, 57 voor Arsenal en dertien voor het Spaanse elftal.

Dankzij de 4-0 overwinning blijft Barcelona zonder puntenverlies in de Spaanse competitie. De eerste vijf wedstrijden werden allemaal winnend afgesloten.

Wat het meest in het oog sprong was echter niet de uitslag, maar het balbezitpercentage. Thuisclub Rayo Vallecano had namelijk vaker de bal dan Barcelona. De laatste keer dat dit de Catalanen gebeurde was in mei 2008 tegen Real Madrid, toen Barcelona 49,5 procent balbezit had. Sindsdien hadden de Catalanen meer dan driehonderd wedstrijden op rij vaker de bal dan de tegenstander.