Milik evenaart Suarez met zes goals in KNVB-bekerduel

Ajax was woensdagavond met 9-0 te sterk voor JOS Watergraafsmeer en alle aandacht ging uit naar Arek Milik, die clubhistorie schreef.

Dat de ploeg van trainer Frank de Boer de derde ronde van het KNVB-bekertoernooi bereikte was geen verrassing, maar met liefst zes doelpunten - en twee assists - eiste de van Bayer Leverkusen gehuurde Milik (foto) alle aandacht voor zich op.

In het Olympisch Stadion evenaarde de twintigjarige Poolse spits Luis Suarez, die in het seizoen 2009/10 ook zes keer trefzeker was tegen de amateurs van WHC. Toen Milik werd verteld dat de huidige Barcelona-aanvaller ooit ook zes keer scoorde voor Ajax, reageerde hij gevat. 'Dat is ook een goede voetballer.'

'Ik heb vanavond vijf, nee zes doelpunten gemaakt. Daar ben ik erg gelukkig mee', reageerde Milik na afloop van de wedstrijd tegenover FOX Sports. 'Een 9-0 zege, wat kan ik zeggen? We moeten vaker zo spelen en zaterdag opnieuw winnen. Ik wil mezelf in de basis vechten en doelpunten blijven maken, dat is belangrijk.'

Eerder scoorden ook Marco van Basten en Klaas Bakker zes keer namens Ajax. Zij deden dat beiden in competitieverband. Bakker in 1955 tegen DOS (6-2) en Van Basten dertig jaar later tegen Sparta Rotterdam (9-0). Het clubrecord staat op naam van Piet van Reenen. De topscorer aller tijden van Ajax maakte op 3 april 1932 zeven doelpunten tijdens de kampioenswedstrijd bij Veendam (1-9).

Milik maakte zijn laatste drie doelpunten in tijdsbestek van zes minuten, maar dat was niet goed voor een clubrecord. In 1959 was Jan Seelen binnen twee minuten (!) drie keer trefzeker tijdens het uitduel met SHS (2-9), terwijl Johan Cruijff en Henk Groot beiden ooit vier minuten nodig hadden voor hattrick namens Ajax.