Milan-Inter: Italiaanse trots tegen broeders van de wereld

Reacties

In de 22ste speelronde van de Serie A staat in het teken van de Derby della Madonnina. VI-redacteur Reon Boeringa blikt vooruit.

Milan-Inter: Italiaanse trots tegen broeders van de wereld

'De nacht geeft ons onze clubkleuren: blauw en zwart, tegen een achtergrond van gouden sterren. Onze club heet Internazionale, want wij zijn broeders van de wereld.'

De gouden sterren zijn uit het logo van Inter verdwenen. De allerlaatste sneuvelde vorig jaar pas tijdens een redesign. Gelukkig staan de andere op 8 maart 1908 uitgesproken grondbeginselen van Inter nog fier overeind.

Inter werd op die dag opgericht na een conflict binnen Milan Cricket & Football Club, de voorloper van AC Milan. Milan wilde het aantrekken van buitenlanders aan banden leggen en dit stootte een aantal leden tegen het zere been. Zij wilden de club openstellen voor alle nationaliteiten. De interne ruzie leidde tot een afsplitsing en de geboorte van een unieke rivaliteit.

Vanaf 8 maart 1908 was Milan daarom de club voor Italianen en Inter de club voor iedereen. Opvallende tegenstelling is dat Milan in 1899 juist was opgericht door een Engelsman. Dat de club altijd de Engelse naam voor de stad heeft gebruikt in haar clubnaam plaats van het Italiaanse Milano, herinnert daaraan. Gek genoeg hanteert het internationaal georiënteerde Inter juist wél Milano.

Milan raakte in de jaren na de afsplitsing steeds verder achterop bij de Nerazzurri. Pas in 1951 pakten de Rossoneri, die inmiddels wijselijk hun deuren open hadden gesteld voor alle nationaliteiten, hun eerste landstitel sinds 1907. Inter had in de tussentijd zijn prijzenkast al aardig gevuld.

Anno 2016 is de balans met achttien landstitels elk exact gelijk en zijn de oerbeginselen van Inter en Milan uit het begin van de vorige eeuw bijna vergeten. Toch zien we er tegenwoordig, toeval of niet, nog wel wat van terug. De Nerazzurri hebben een Maleisische eigenaar (Erick Thohir), de Rossoneri een Italiaan (Silvio Berlusconi). De man met de meeste wedstrijden voor Milan is een Italiaan (Paolo Maldini), terwijl de titel Mister Inter in handen is van de Argentijn Javier Zanetti.

Milan start zondag in de Derby della Madonnina met zeven of acht Italianen in de basis. Bij Inter spelen er waarschijnlijk alleen maar buitenlanders. Italiaanse trots tegen de broeders van de wereld, precies zoals het in 1908 bedoeld was.

Programma
Carpi 30-01
15:00
Palermo
Atalanta Bergamo 30-01
18:00
Sassuolo
AS Roma 30-01
20:45
Frosinone
Chievo 31-01
12:30
Juventus
Napoli 31-01
15:00
Empoli
Genoa 31-01
15:00
Fiorentina
Torino 31-01
15:00
Hellas Verona
Udinese 31-01
15:00
Lazio
Bologna 31-01
15:00
Sampdoria
AC Milan 31-01
20:45
Internazionale
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.