Milan met Inzaghi nóg slechter dan onder Seedorf

Reacties

AC Milan werd gisteren in eigen huis met 1-2 vernederd door Sassuolo. Zo begon 2015 rampzalig voor de Rossoneri, voor wie 2014 in alle opzichten een traumatisch jaar was. Met de komst van Filippo Inzaghi als trainer is Milan bar weinig opgeschoten. Sterker nog: zijn voorganger Clarence Seedorf deed het beter.

Milan met Inzaghi nóg slechter dan onder Seedorf

Na zeventien wedstrijden onder Inzaghi staat Milan zevende met 25 punten. Seedorf kon over zijn eerste zeventien duels betere cijfers overleggen, want onder hem haalde Milan 32 punten uit die reeks wedstrijden.

Seedorf werd direct na afloop van het vorige seizoen op straat gezet door Milan, ondanks een contract tot 2016. De clubleiding rekende Seedorf aan dat Milan zich door de achtste plaats voor het eerst sinds 1998 niet plaatste voor Europees voetbal. Het waren echter niet de slechte resultaten, maar slechte relaties die Seedorf de das om deden. Seedorf raakte na zijn aanstelling al snel in conflict met eigenaar Silvio Berlusconi en leiders in de kleedkamer. Berlusconi liet via zijn mediakanalen in maart al doorschemeren dat hij de in zijn ogen eigenwijze Nederlander niet meer pruimde. Zijn ontslag, direct na afloop van het seizoen, zag Seedorf al van mijlenver aankomen.

Met betere resultaten dan zijn opvolger Filippo Inzaghi werd Clarence Seedorf al na een half seizoen ontslagen. Hij wordt nog tot 2016 doorbetaald door Milan.
Met betere resultaten dan zijn opvolger Filippo Inzaghi werd Clarence Seedorf al na een half seizoen ontslagen. Hij wordt nog tot 2016 doorbetaald door Milan.

Het grote verschil tussen Seedorf en Inzaghi is dat die laatste zo verstandig is niet de discussie aan te gaan met Berlusconi, zijn rechterhand Adriano Galliani en dochter Barbara. Het is de enige reden dat Inzaghi na een dramatisch half jaar nog in het zadel zit, terwijl Seedorf met een beter rapport op straat werd gezet.

Verder biedt een blik op Milan onder Seedorf enerzijds en Inzaghi anderzijds vooral veel overeenkomsten, waarbij vele wisselingen de gemene deler zijn. Zowel Seedorf als Inzaghi presteerde het om voor élke wedstrijd een andere opstelling te verzinnen. De laatste keer dat de Rossoneri twee competitiewedstrijden achtereen in dezelfde formatie speelden, was in januari van 2013, met bijna vergeten namen als Kevin Constant en Mbaye Niang.

Filippo Inzaghi is zo wijs Barbara Berlusconi (links) en Adriano Galliani (midden) te vriend te houden.
Filippo Inzaghi is zo wijs Barbara Berlusconi (links) en Adriano Galliani (midden) te vriend te houden.

Niet gek dat het huidige Milan als los zand aan elkaar hangt. Vooral op het middenveld is het een warboel. Wie vandaag in de basis staat, kan morgen zomaar zesde keus zijn. En vice versa. Marco van Ginkel weet er alles van. Hij werd afgelopen zomer hoogstpersoonlijk door Inzaghi overgehaald naar San Siro te komen, maar speelde pas twee competitiewedstrijden. Zijn lot is sprekend voor het stoelendansbeleid dat Inzaghi heeft gekopieerd van Seedorf.

Het behalen van de derde plaats, die recht geeft op deelname aan de voorronde van de Champions League, is de ambitie van Milan. Het is een doel dat ondanks de dramatische vorm van de Rossoneri nog altijd haalbaar is, want ook de concurrenten laten veel terrein liggen. Toch is de vraag of Inzaghi degene is die de gevallen grootmacht weer op de been kan helpen. Milan schreeuwt om een leider die een hecht collectief kan smeden.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.