Middenvelders in defensie bij 'Cambuur 2.0'

Reacties

Cambuur 2.0. Zo zou de club uit Leeuwarden kunnen worden genoemd bij de hervatting van de Jupiler League vrijdagavond. Interim-trainers Sipke Hulshoff en Arne Slot hebben de interlandperiode namelijk benut om het spelsysteem om te gooien.

Middenvelders in defensie bij 'Cambuur 2.0'

Opvallend: de middenvelders Erik Bakker en Robbert Schilder staan in het uitduel met FC Emmen centraal achterin.

Sinds Hulshoff en Slot het bij SC Cambuur op 15 oktober overnamen van de ontslagen Rob Maas boekte de ploeg twee thuiszeges en werd er één keer verloren: uit bij FC Eindhoven (2-0). Op vreemde bodem wonnen de Leeuwarders dit seizoen nog maar eenmaal. Dat was op 19 augustus (0-1 bij Dordrecht). Sindsdien gingen vijf uitwedstrijden stuk voor stuk verloren.

Met drie centrale verdedigers en twee opkomende, aanvallende backs willen Hulshoff en Slot de negatieve reeks een halt toeroepen. 'Noem het 3-4-3, 5-2-3 of 5-4-1... Wij geloven hierin. We willen succes boeken in uitduels en dan moet je wat anders gaan proberen dan wat we deden’, verklaart Hulshoff de gewijzigde speelwijze van het Cambuur 2.0.

Schakelen
Een van de nieuwe centrale verdedigers is Erik Bakker (foto). Volgens de Drent, normaliter middenvelder, is het goed dat de ploeg meerdere systemen beheerst, want dan kan Cambuur ook tijdens een wedstrijd schakelen als de situatie daarom vraagt. Hulshoff onderschrijft die mening van zijn aanvoerder.

'Het gaat er niet om dat we ineens gaan verdedigen, integendeel', aldus Hulshoff. 'We willen druk zetten, aanvallen. Dat blijven we doen. Alleen op een andere manier. Iedereen in Nederland groeit op met 4-3-3 en vleugelspelers. Wij denken dat dit een goede speelwijze is voor onze ploeg en hebben hier de afgelopen interlandperiode veel op getraind. Tegen FC Groningen (oefenduel, 2-2, red.) ging het goed.'

Het betekent dat Bakker ineens in de defensie staat, net als Schilder. Twee middenvelders dus achterin, geflankeerd door derde man Marvin Peersman. Jordy van Deelen en Xander Houtkoop (linksbuiten van origine) zijn de mensen die de flanken moeten bestrijken.

Opvallend is ook het basisdebuut van de pas negentienjarige Tyrone Conraad. De speler van Jong Cambuur krijgt tegen Emmen een kans in de aanval, naast Martijn Barto en Jergé Hoefdraad. (Gerard Bos)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.