Mexico en VS staan als vanouds in finale Gold Cup

De finale van de strijd om de Gold Cup, die gaat tussen Mexico en de Verenigde Staten, is alweer de vijfde eindstrijd tussen de twee grootmachten in de historie van het toernooi. Op basis van het verleden mag dit niet als een opzienbarend gegeven worden gezien. Sinds de invoering van de Gold Cup in 1991 wonnen beide landen negen van de tien edities.

Mexico en VS staan als vanouds in finale Gold Cup

De enige keer dat succes uitbleef, was in 2000, toen zowel Mexico (vijf titels) als de VS (vier titels) de finale niet haalden. Destijds stonden Canada en Colombia tegenover elkaar. De Canadezen zegevierden met 2-0, waardoor ze voor het eerst in honderd jaar een internationale prijs bemachtigden.

Overigens zijn de uitslagen in de finale tussen Mexico en de VS vrij wisselvallig. Waar de VS in 2007 nog met 2-1 van de rivaal wonnen, lieten de Mexicanen in 2009 geen spaan heel van de Amerikanen: 5-0.

Voor deze eindstrijd, om 21.00 uur plaatselijke tijd gespeeld in het Rose Bowl Stadium in Pasadena, valt lastig een favoriet aan te wijzen. In Groep A werd Mexico soeverein eerste met liefst veertien doelpunten voor en slechts één tegen. De VS brachten het er minder succesvol vanaf. In Groep C eindigden ze op de tweede positie achter Panama met vier doelpunten voor en twee tegen.

In de kwartfinale won Mexico echter moeizaam van Guatemala (2-1). De VS wonnen daarentegen met 2-0 van Jamaica, dat ongeslagen Groep B was doorgekomen. Sterker, het lukte de Jamaicanen om zonder tegendoelpunt de knock-outfase te bereiken.

In de halve finale waren de VS met 1-0 te sterk voor Panama en ondervond Mexico wederom hinder. Tegen Honduras kwamen de Mexicanen tijdens pas in de verlenging tot scoren. De Mexicaan op wie straks alle hoop wordt gevestigd is Javier Hernández. De aanvaller die een uitstekend seizoen speelde bij Manchester United, was al zeven keer trefzeker.

Bij de VS moet Clint Dempsey zijn land aan goals helpen. Met drie doelpunten is dit zijn meest succesvolle deelname aan de strijd om de Gold Cup. In 2005 en 2007 kwam hij slechts tot één treffer. Tijdens de vorige editie, in 2009, ontbrak de speler van Fulham. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's